Hajléktalanok

A hajléktalanság a velünk élő szegénység legkézzelfoghatóbb, mindenki számára érzékelhető formája. A fedél nélküliek megjelenése a rendszerváltáshoz köthető, amikor tömegével szűntek meg a munkahelyek és a velük együtt a biztos fedelet jelentő munkásszállások.

A problémával szembesülve segélyszervezetünk már a ’90-es évek elején bekapcsolódott a hajléktalanok segítésébe: népkonyhát üzemeltettünk, valamint nappali ellátást és éjszakai menedéket nyújtottunk a rászorulóknak. Jelenleg a hajléktalanság új generációjáról beszélhetünk, hiszen számuk nem csökken, sőt, azok a tényezők melyek lakhatás elvesztéséhez vezetnek jelentősen nőttek. A kialakult problémák kezelése érdekében az utcai segítségnyújtástól az átmeneti elhelyezésig terjedő, átfogó ellátást biztosítunk a fedélnélkülieknek.


Tevékenységünk

1, Utcai szociális munkánk keretében az erdőkben, utcákon, aluljárókban, elhagyatott, lakhatásra alkalmatlan helyiségekben élők ellátásával foglalkozunk. A szolgáltatások célja kettős. 
Egyrészt feladatunk az ellátottak túlélési esélyeinek biztosítása; ennek érdekében szociális munkásaink élelmiszert, gyógyszert, meleg ruhát takarót osztanak. 

Fontosnak tartjuk, hogy az utcán élő emberek méltóságának, testi és lelki egészségének megőrzése érdekében a fedélnélküliek számára olyan típusú szolgáltatásokat alakítsunk ki, melynek eredménye, hogy az utca helyett az intézményünkön belüli ellátásokat választják.     

2, Hajléktalanokat fogadó intézményeink kiemelt célkitűzése, hogy esélyt kínáljanak a fedél nélkül élőknek életvitelük megváltoztatására. Ennek érdekében nappali melegedőinkben és átmeneti szállónkban átfogó, személyre szabott segítséggel, támogatjuk továbblépésüket. Intézményeink egymásra épülő szolgáltatásokkal segítik gondozottjaik fizikai és mentális állapotának javulását. Éjszakai ellátást nyújtó intézményeink lehetőséget adnak a biztonságos, nyugodt pihenésre. Ezen lehetőségek igénybevételével a hajléktalanoknak nagyobb esélyük nyílik a munkához jutáshoz, mely fontos lépés az otthonra találás folyamatában.


Szakmai alapelveink

Fontosnak tartjuk a fedél nélkül élők méltóságának megőrzését, és azt, hogy egyetlen embertársunk se maradjon ellátatlan. Személyre szabottan nyújtunk segítséget. Nem tartós segélyezésben gondolkodunk, ezért nemcsak ideiglenes elhelyezést biztosítunk az otthontalanok számára, hanem az önálló lakhatás eléréséhez, a társadalomba való visszailleszkedéshez is igyekszünk segítő kezet nyújtani. 


Helyszín

A hajléktalanok gondozását három városban, Debrecenben és Gyulán és Budapesten végezzük. 
Gyulán a hajléktalan ellátó intézményrendszer szinte teljes spektrumát működtetjük az utcai megkereső munkától kezdve az átmeneti elhelyezésig.
Debrecenben a város legnagyobb befogadóképességű nappali melegedőjében és utcai szociális szolgálatunk révén több mint ötszáz hajléktalant gondozunk.
Csepeli intézményünk nemcsak ideiglenes tartózkodási, étkezési, tisztálkodási lehetőséget biztosít a fedélnékülieknek, hanem az önálló lakhatás megteremtéséhez, a társadalomba való beilleszkedéshez is segítséget nyújt. 


 

Videó

Hírek

A Ferencvárosi Torna Club és az Ökumenikus Segélyszervezet a 2014-ben megkötött stratégiai együttműködésük jegyében újabb közös jótékonysági eseményt szerveztek február 12-én.
Kedden elkezdődött az Ökumenikus Segélyszervezet hagyományos fővárosi adventi-karácsonyi melegétel osztása.
60 karácsonyi ajándékcsomagot adtak át rászorulóknak a Deák téri Evangélikus Egyházközséggel közösen.

Projektek

  • Az „Emberibb jövő – Hajléktalanok bentlakásos intézményének modernizálása Gyulán” című projekt kapcsán újabb infrastrukturális fejlesztést hajt végre az Ökumenikus Segélyszervezet.
  • Az „EMBERIBB JÖVŐ – hajléktalanok bentlakásos intézményének modernizálása Gyulán” című projekt kapcsán újabb infrastrukturális fejlesztést hajt végre az Ökumenikus Segélyszervezet
  • 22 ezer telefonhívás, 5 millió forint adomány, 1000 önkéntes munkaóra és 15 ezer adag étel a téli krízisidőszakban. Ezek a számok is jól illusztrálják a Segélyszervezet 2012-es februári, rendkívüli hidegben végzett munkája, és az azt támogató összefogás mértékét.
  • Uniós forrásból segíti a rászorulók tartós munkavállalását, önálló lakhatás és életvitel kialakítását az Ökumenikus Segélyszervezet Gyulán.

Intézmények