Segítség a bántalmazottaknak

Fontos célkitűzésünk a kapcsolati erőszak elleni küzdelem, a bántalmazás érintettjeinek segítése. Ezért az elmúlt években nagyon komoly hangsúlyt fektettünk ezirányú szolgáltatásaink fejlesztésére. Mára az egyik legnagyobb olyan hazai szervezetté váltunk, amely a kríziskezeléstől a reintegrációs szolgáltatásokon át, egészen a prevencióig nyújt ellátásokat és működtet programokat az ország több pontján.


Tevékenységünk

Segélyszervezetünk átfogóan kezeli a kapcsolati erőszak témakörét: hozzájárulunk a megelőzéshez prevenciós és szemléletformáló programjainkkal; szakértőink személyesen és az interneten is tanácsot adnak az érintetteknek; intézményeinkben pedig menedéket nyújtunk a bántalmazottaknak.

1, Prevenció: A kapcsolati erőszak elleni küzdelemben nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra, illetve a társadalmi szemléletformálásra. „Vedd észre, ha valami nincs rendben!” jelmondattal már több országos figyelemfelhívó kampányt indítottunk, amely megszólította mind a bántalmazottakat, mind pedig azokat, akik bár nem érintettek, de a környezetükben szembesülnek bántalmazással. Elsődleges a probléma felismerése, ezen túl pedig cselekvésre is buzdít a kampány üzenete: hogy az áldozatok minél hamarabb kérjenek segítséget, illetve hogy a társadalom mihamarabb nyújtson segítséget a bajbajutottaknak.

2, Tanácsadás: 2018-ban új szolgáltatást, ún. krízisambulanciákat indítottunk 4 helyszínen (Budapest, Miskolc, Szolnok, Orosháza), melynek keretében személyes tanácsadást nyújtanak szakembereink a kapcsolati erőszak témakörében. 2017-ben online tanácsadó szolgáltatást indítottunk, ahol bárki anonim módon tud tanácsot kérni pszichológus, jogász és szociális munkás munkatársainktól.

3, Segítség intézményeinkben: Több mint 10 év tapasztalattal rendelkezünk az áldozatok ellátása és rehabilitációja terén.
Segélyszervezetünk Magyarországon egyedülálló Titkos Menedékházat működtet, illetve két régióban is tartunk fent bántalmazott családoknak azonnali menedéket kínáló krízisközpontot. 2018-ban nyitottuk meg harmadik ilyen intézményünket. Országszerte 9 helyszínen működő Kapaszkodó gyermekfejlesztő programunk keretében külön figyelmet fordítunk a bántalmazásban érintett gyermekekre, speciális programokkal, táborokkal segítve az őket ért traumák feldolgozását.


Munkánk számokban

A Titkos Menedékház ellátását évente kb. 200 bántalmazott nő, illetve gyermek veszi igénybe.
Évente mintegy a 500 bántalmazott gyerekkel kerülünk kapcsolatba gyermekfejlesztő programjainkon keresztül.
2012 óta rendszeres középiskolai programjaink keretében több mint 4500 fiatal vett részt kapcsolati erőszak, emberkereskedelem és prostitúció témakörben szervezett prevenciós osztályfőnöki órákon, illetve külön foglalkozásokon.