Katasztrófák károsultjai

Folyamatos szociális és fejlesztő munkánk mellett célkitűzéseink között szerepel, hogy szükség esetén minél szélesebb összefogást teremtve gyors és hatékony segítséget nyújtunk a természeti csapások és ember okozta krízisek károsultjainak. Az elmúlt több mint két évtizedben segítettük a bajbajutottakat hazánk valamennyi jelentősebb krízishelyzetében, a gyorssegélytől a kárenyhítésen és helyreállításon át az újrakezdésig. 

Humanitárius szerepvállalásunk nem korlátozódik határainkon belülre, készek vagyunk, hogy tapasztalt szakembereinkkel, közel 40 országban szerzett tapasztalatainkkal a Magyarországon élők szolidaritásának közvetítői legyünk határainkon túl a Kárpát-medencében, illetve a nemzetközi közösség részeként szerte a világban. Nemzetközi munkánkról itt olvashatsz bővebben.


Céljaink

A közvetlenül a katasztrófa utáni segítségnyújtás célja, hogy az együttérzést, összefogást is közvetítve tudjuk a károsultak alapvető szükségleteit biztosítani. A krízis időszakban való gyors és szakszerű segítségnyújtást követően a bajba került családok mellett maradva, velük közösen kidolgozott kárenyhítési, illetve újjáépítési és fejlesztési programmal segítjük az újrakezdést. Az újjáépítés során arra törekszünk, hogy a károsultak legalább olyan, vagy jobb körülmények közé térjenek vissza, mint amilyenben a katasztrófát megelőzően éltek. Célunk, hogy a katasztrófa után ne csak az okozott károkat hozzuk helyre, hanem lehetőség szerint hosszú távú fejlesztéssel is támogassuk az adott települést, régiót.


Szakmai alapelveink

Átgondoltan, professzionálisan, nemzetközi sztenderdeknek megfelelve végezzük munkánkat, mivel számunkra a katasztrófák utáni munka a szolidaritás kifejezésén túl komoly, átgondolt szakmai tevékenység is egyben, mely nem ér véget az intenzív médiaérdeklődéssel. Humanitárius munkánkra vonatkozó alapelveinkről itt olvashatsz bővebben.


Tevékenység

A humanitárius segítségnyújtás legfontosabb elemei a katasztrófa utáni gyorssegély, a kezdeti sokk utáni kárenyhítés, majd az eredeti állapotokat helyreállító újjáépítés, végül pedig a fejlesztés következik.

Munkatársaink a katasztrófa után a lehető leggyorsabban a helyszínre indulnak, hogy azonnali gyorssegélyben részesítsék a károsultakat, és megkezdjék a károk felmérését. A ránk bízott adományokat a lehető leghatékonyabb módon igyekszünk szétosztani, ezért minden esetben alapos tervezés, az illetékes kormányzati szervekkel, a helyi önkormányzattal, érintettekkel való egyeztetés, az igények felmérése előzi meg a segítségnyújtást. A terepmunka részeként, személyesen találkozva a károsultakkal, munkatársaink mentálhigiénés támogatást is nyújtanak a tragikus helyzetbe került embertársainknak, biztatva, lelkileg is erősítve őket.

Az újjáépítés során mindig törekszünk arra, hogy a helyi gazdaságot is megerősítő, összetett segítséget nyújtsunk. Ennek érdekében olyan egyedülálló utalványrendszert dolgoztunk ki, amely igazán hatékony, rugalmas támogatást jelent a károsultaknak, ugyanakkor elősegíti a helyi gazdaság fellendülését is. 

A katasztrófa utáni helyreállás, a mindennapi élethez való visszatérés kulcsa a közösségi élet. Ezért a magánszemélyek támogatásán túl minden humanitárius segélyprogramunkban hangsúlyos szerepet kap a közösség fejlesztése – legyen szó akár oktatásról, egészségügyről, vagy közigazgatásról. A fejlesztési munkát mindig a hosszú távú fenntarthatóság maximális figyelembe vételével valósítjuk meg. 


Eredményeink

1991 óta Magyarországon több mint 2 milliárd forint értékben nyújtottunk segítséget katasztrófák károsultjainak. 


 

Videó

Hírek

A vállalat sörből készült fertőtlenítőszerrel és pénzadománnyal is támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet járványhelyzetben végzett munkáját.
Soltész Miklós meglátogatta a segélykéréseket kezelő Országos Segélyközpontot.
Az egyik otthon 3 havi ellátását a Life- és Ozone Televízió vállalta.

Projektek

  • 12 szivattyú, 5000 adag étel, tisztítószerek 1000 családnak, 500 önkéntes, 111 lakóház helyreállítása, 20 település, több mint 100 millió forint - ezek az adatok is jól illusztrálják a példátlan dunai árhullám által érintett településeken végzett átfogó munkánkat, mely az árvíz elleni védekezéstől egészen az ár levonulása utáni helyreállításig terjedt.
  • A Zala megyei Rédics település kitelepítettjeinek visszaköltözését segíti első körben az Ökumenikus Segélyszervezet félmillió forint értékű adománya, melyet 50 árvízkárosult családnak adott át szeptember 16-án.
  • Az Ökumenikus Segélyszervezet a járványhelyzet idején sem engedi el a rászorulók kezét!
  • 2013 tavaszán a belvíz rengeteg folyómenti magyar települést érintett. Segélyszervezetünk négy településen kezdte meg a belvíz szivattyúzását: a munka nyolc napja alatt 13 önkéntesünk és négy munkatársunk bevonásával dolgoztunk a Jászságban. A munka eredményeként körülbelül 50 ezer köbméter belvíztől mentesítettük a településeket.
  • 2013 tavaszán váratlan hóvihar sújtotta az országot, a magyarok lakta vajdasági Tordán pedig tornádó erejű szél okozott károkat. Szervezetünk egyszerre több helyszínen is bekapcsolódott a gyors segítségnyújtásba.
  • A 2010. októberi vörösiszap katasztrófa sújtotta területeken a szervezetünk gyors segítségnyújtás, ingóságpótlási támogatást, közösségi segítségnyújtást és természetbeni adományokat biztosított. Ezek értéke együttesen közel 250 millió forintra tehető.
  • A boszninai és szerbiai áradások, földcsuszamlások példátlan pusztítást végeztek és halálos áldozatokat követeltek. Százezrek vesztették el otthonukat, életük munkáját. Az Ökumenikus Segélyszervezet az első naptól a helyszínen támogatja élelmiszerrel és ruhával a mindenüket elvesztett családokat. A Segélyszervezet a gyorssegélyezésen túl megkezdi egy hosszabb távú nemzetközi segélyprogram előkészítését.