Kiemelt programok

Tevékenységünk számos területén működtetünk olyan projekteket, melyek nagyságrendjüknél, újszerűségüknél vagy éppen komplexitásuknál fogva stratégiai fontosságúak, azaz kiemelt programként kezeljük őket.

  • Országos modellprogram a Somogy megyei Kastélyosdombón - a többlépcsős program olyan támogatási elemeket tartalmaz - felkészítés, háztáji gazdálkodás elméleti és gyakorlati képzése, mentorálás, térségi letelepedés előkészítése, gyermekfejlesztő foglalkozások -, amelynek eredményeként a családok véglegesen elhagyhatják a szociális ellátórendszert és önálló életet kezdhetnek.
  • A 2017-ben indult „Felhőtlen felnőttkor” keretében a Segélyszervezet a korábban felhalmozott tudásra és tapasztalatra alapozva több helyszínen, különböző szolgáltatásokkal igyekszik visszaállítani a családok egységét, kiegyensúlyozott működését, illetve megerősíteni eredeti funkcióit, tagjainak testi-lelki védelmét ellátó nélkülözhetetlen feladatát. 
  • Vizsoly és Boldogkőújfalu településeken megkezdték működésüket az Ökumenikus Segélyszervezet Jelenlét pontjai. Az intézmények működtetése az EFOP 1.5.1-17-2017-00003 Végtelen lehetőség - A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet modellprojektje a Gönci járásban címmel indított tevékenységhez kapcsolódik, melynek célja a hátrányos helyzetű járás további leszakadásának fékezése, megállítása. A diagnózis alapú felzárkóztató program a térségre, az ott élő családok körülményeire szabottan kíván támogatást nyújtani.
  • A krízisközpont kialakításának célja, hogy a kapcsolati erőszak áldozatai számára a bántalmazás miatt kialakult krízishelyzetekben elhelyezést és ellátást nyújtson, ahol az érintettek megfelelő elhelyezést, ellátást kapnak, illetve olyan személyre szabott komplex segítségnyújtási folyamatban vehetnek részt, melynek során sor kerülhet a már kialakult krízishelyzet kezelésére, a hatékony krízisintervencióra és problémamegoldásra.
  • A félutas ház kialakításának célja, hogy a kapcsolati erőszak áldozatainak reintegrációját segítse elő hosszú távú, maximum 5 éves lakhatási lehetőség biztosításával és szakmai (főként jogi és pszichológiai, munkaerőpiaci) segítség nyújtásával. A program során a szakemberek feladata a családok önálló életvitelének kialakítása, segítségnyújtás az életvezetési problémáik kezelésében, a kapcsolatok erősítése, kialakítása, önbizalom és önértékelés javítása, elhúzódó jogi ügyekben tanácsadás biztosítása, munkavállalás támogatása.