Szenvedélybetegek

A szenvedélybeteggé válás (alkolhol-, drog-, játék-függőség) az egyik legnagyobb veszély, ami a mai magyar társadalmat fenyegeti. Az internet elterjedtével ráadásul soha nem volt ennyire könnyű hozzájutni a legkülönfélébb tudatmódosító szerekhez, melyeknek igazi eredetét, összetételét a legavatottabb szakértők is nehezen tudják megfejteni.

A szenvedélybetegek a társadalom többsége részéről abszolút elutasításban részesülnek, ezért különösen fontos, hogy legyenek olyan szervezetek, amelyek nyíltan felvállalják gondozásukat, melyek felé teljes bizalommal fordulhatnak az érintettek és hozzátartozóik egyaránt. 

A Segélyszervezet a 90-es évek második felében kezdett ezzel a problémakörrel foglalkozni; ma már intézményei és férőhelyei számát tekintve is meghatározónak tekinthető a drogprobléma hazai kezelésében. 


Tevékenység

Munkatársaink igyekeznek biztosítani, hogy a szenvedélybetegek a lehető legkönnyebben hozzáférhessenek a kezeléshez és ellátáshoz, így szolgáltatásaink részben anonim módon is elérhetők, ami nagyon fontos az illegális szerfogyasztók számára. 

A nemzeti drogstratégia irányelvei alapján igyekszünk gondoskodni arról, hogy ha a szenvedélybeteg a függőségéről nem tud, vagy nem akar lemondani, legalább a szerfogyasztással járó további ártalmaktól legyen biztonságban. Ezt szolgálja többek között a „tűcsere” programunk, melynek célja a HIV és a hepatitisz fertőzések elkerülése. 

A megelőzésre is nagy figyelmet fordítunk: drogprevenciós órákat tartunk az iskolákban, továbbá jelen vagyunk ifjúsági rendezvényeken, koncerteken, fesztiválokon, szórakozóhelyeken, ahol segítséget is nyújtunk az arra rászorulóknak.

A szenvedélybetegek hozzátartozóit megkülönböztetett figyelemben részesítjük, mivel a függők környezetében élők is sérülnek a betegség következtében, így szintén segítségre szorulnak. 

2015 januárjában partnerszervezetekkel együttműködve egy EU-s finanszírozású modellprogramot indítottunk útjára, Tisztább kép címmel. Ennek fő célkitűzése információk gyűjtése az új pszichoaktív szerekről. A programról bővebben ide kattintva tájékozódhat.


Szakmai alapelvek

Átfogó, személyre szabott támogatást nyújtunk mindazoknak, akiknek életvitelét megnehezíti valamilyen függőség.
Fontosnak tartjuk, hogy az ellátottakat bevonjuk a probléma megoldásába, hogy érezzék a saját felelősségüket a kialakult helyzet kezelésében. Ezen a területen különös jelentőséggel bír az elfogadás és az előítélet mentesség, mely révén bizalommal fordulhatnak hozzánk a rászorulók.


Helyszínek

Szervezetünk jelenleg Budapesten, Debrecenben, Szolnokon, valamint a Somogy megyei Kastélyosdombón nyújt szolgáltatásokat és működtet intézményeket szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak. 


    

Hírek

A járvány idején online és telefonon segítenek a Játék határokkal program szakemberei.
A fiatal generációt is veszélyezteti a szerencsejáték-függőség, ezért az Ökumenikus Segélyszervezet a Szerencsejáték Zrt. támogatásával különös figyelmet fordít a diákok védelmére.
A Játék határokkal modellprogram keretében immár 24 oktatási intézményben tartanak prevenciós órákat.

Projektek

  • Modellprogram az új szintetikus drogok hatóanyagainak felderítésére. További cél az információcsere felgyorsítása az új pszichoaktív szerekre vonatkozólag a nemzeti hatóságok, civil szervezetek és EU ügynökségek között, valamint a droghasználók gondozását végző szervezetek közötti együttműködések fejlesztése.
  • A 2017-ben indult „Felhőtlen felnőttkor” keretében a Segélyszervezet a korábban felhalmozott tudásra és tapasztalatra alapozva több helyszínen, különböző szolgáltatásokkal igyekszik visszaállítani a családok egységét, kiegyensúlyozott működését, illetve megerősíteni eredeti funkcióit, tagjainak testi-lelki védelmét ellátó nélkülözhetetlen feladatát. 

Intézmények