Árvíz a Balkánon

Nagyszabású segélyprogram az árvíz és földcsuszamlások károsultjainak megsegítésére: a Segélyszervezet helyszíni segítségének összértéke meghaladja a 60 millió forintot.

A boszninai és szerbiai áradások, földcsuszamlások példátlan pusztítást végeztek és halálos áldozatokat követeltek. Százezrek vesztették el otthonukat, életük munkáját. Az Ökumenikus Segélyszervezet az első naptól a helyszínen támogatja élelmiszerrel és ruhával  a mindenüket elvesztett családokat. A magyar Segélyszervezet helyi partnerszervezeteivel közösen a gyorssegélyezésen túl, a vízszint apadásával hosszabb távú segélyprogramot is kidolgozott - ennek végrehajtása jelenleg is folyamatosan zajlik. A szervezet saját programjai mellett egy több mint 700 ezer USD (kb. 150 millió forint) összértékű nemzetközi program (ACT Alliance SRB141 Appeal) végrehajtásában vesz részt, egyedüli magyar szervezetként. Az előzetes tervek szerint a Segélyszervezetre térségben nyújtandó segítségének összértéke meghaladja a 60 millió forintot.
A program eddigi részében több mint 1500 főnek nyújtott támogatást a szervezet.

Bosznia-Hercegovina hegyvidékein nemcsak az elmúlt időszakban lezúdult példátlan vízmennyiség, hanem az esőzések nyomán kialakult földcsuszamlások is jelentős rombolást végeztek. Csak Szarajevó kantonban sok száz ház sérült meg és vált lakhatatlanná, illetve a földeken lévő termés is elpusztult. Mivel számos ingatlan életveszélyes állapotú, így a területet a rendőrség lezárta és a lakókat ideiglenes szállásokon helyezték el.

Az Ökumenikus Segélyszervezet május 19-én a Szarajevó közeli Vogosca településen kezdte meg segélyakcióját, ahol mintegy 300 főt telepítettek ki. Az otthonukat elvesztett családok nagy részét ideiglenesen egy közeli, még el nem készült hotelben szállásolták el. A Segélyszervezet helyi partnerével, a Merhamet Sarajevoval együttműködve lepedőket, alsóneműket, ruhákat és étkezéshez szükséges konyhai eszközöket ad át a kitelepítetteknek.
Ezt követően a szervezet a Szarajevótól 50 km-re levő Dobojba juttatott el élelmiszert, ivóvizet és fertőtlenítőszert. A város egyike azon településeknek, melyeket a legsúlyosabban érintettek az áradások és földcsuszamlások.  

A katasztrófa során számos magyar család háza is károsodott a Bosznia-Hercegovinai Banja Lukában is. Mivel a házakba behatoló víz miatt leginkább az ingóságokban esett a legnagyobb kár, ezek pótlásában segíti az Ökumenikus Segélyszervezet az ország északi részén fekvő városban élő közösség tagjait. A kisebb helyreállításhoz szükséges eszközök és anyagok mellett a bútorok, konyhai felszerelések illetve háztartási gépek pótlását szervezi meg az Ökumenikus Segélyszervezet. Addig is tisztító és fertőtlenítőszerekből, mosószerből és személyes higiénés eszközökből álló gyorssegélyt juttatott el a Banja Luka-i károsultakhoz. 

A leginkább károsodott Maglaj opcsinai járásban, Kosova faluban is osztott humanitárius segélyt a Segélyszervezet. A közel 2000 fős településen a házak javát érintette a természeti katasztrófa: amelyiket nem a víz, azt földcsuszamlás tette tönkre. A szervezet 400.000 forint értékben, mintegy 100 fő számára juttatott gyorssegélyt Kosovába, többek között takarókat, párnákat.

A  következő napokban a Segélyszervezet munkatársai végiglátogatták a pusztító boszniai árvízének magyar károsultjait. A Banja Lukában és környékén élő családoknak a Segélyszervezet csapata tisztító- és fertőtlenítőszerekből valamint tartósélelmiszerekből álló gyorssegély-csomagot adott át, továbbá családonként 120 ezer forintnyi támogatást az ingóságok pótlásához, a házak rekonstrukciójához. 

A szerbiai Sidben május 27-én egymillió forint értében adtak át humanitárius segélyt a szervezet munkatársai. Az árvíz miatt a szomszédos vajdasági településről, Jamena-ból idetelepített és azóta is az ideiglenes szálláson tartózkodó károsultak számára többek között tartósélelmiszerből, tisztítószerekből valamint személyes higiénés eszközökből állítottak össze csomagokat a Segélyszervezet munkatársai. 

Szerbia és Bosznia mellett Horvátországra is kiterjesztette segélyprogramját a szervezet. A nyári hónapokban a magyar szervezet a pusztító áradás által súlyosan károsított Gunja település iskolájának rendbehozatalát segíti. A 23 tantermes iskola a környék legnagyobb oktatási intézménye, mely a katasztrófa miatt korábban véget ért tanévben 350 diák számára biztosított oktatást, és a tervek szerint a vakáció alatt is folyamatos napközis gyermekprogramoknak adott volna otthont. A magyar támogatásból a fertőtlenítést követően haladéktalanul megkezdődhet a szükséges építőanyagok, iskolapadok és más bútorok beszerzése. A cél, hogy iskolakezdéskor zavartalanul folytatódhasson a tanítás. 

Egyenként mintegy harmincezer forint az értéke annak a 178 humanitárius csomagnak, melyeket ingatlanjaik felújításához kapnak segítségül kosovai (Bosznia, Maglaj járás) családok a Segélyszervezet munkatársaitól. Balkáni segélyprogramjának ezen szakaszát a Diakonie osztrák partnerszervezet illetve Bécs város önkormányzatának támogatásából valósítja meg a szervezet. 

Október 10-11 - Bijela Ploca/Maglaj: 2000 nm padlóburkolatot és 135 tonna szigetelőanyagot, valamint a padlóburkolat és szigetelőanyag beépítéséhez szükséges eszközöket, építőanyagokat adott át, valamint beépítési szaktanácsadást biztosított a Segélyszervezet 36 árvízkárosult család részére.

A Segélyszervezet további programjai 2014 folyamán
- További humanitárius segítségnyújtás Szerbiában, Bosznia és Hercegovinában
- 4,8 millió forint értékű rekonstrukció Szerbiában. Itt 10 obrenovaci roma család otthonát újítjuk fel.
- Lakosság tájékoztatása az árvízkárosult házak felújításával kapcsolatos tudnivalókról és az alapvető higiéniás szabályok betartásáról

2015 - Bécs város önkormányzata és a Diakonie Austria támogatásával 111.200 euró értékű újjáépítési programot hajt végre a Segélyszervezet Boszniában, egy Nemila nevű faluban, Szarajevótól 90 kilométerre északra. A település komoly károkat szenvedett tavaly: elöntötte az árvíz, a hegyek felől pedig komoly hegyomlások tettek tönkre házakat. 
A projekt keretében 38 nemilai család a szükségleteinek megfelelő építőanyagot, elsősorban padlóburkolatot, festéket, nyílászárókat kap, amelyet február-március során épít be az otthonába. 

Ezenfelül a Külügyminisztérium támogatásával további árvíz utáni helyreállítási és rekonstrukciós segítséget nyújt a szervezet Szerbiában és Bosznia Hercegovinában. A szervezet Szarajevó Novi Grad településrészén a Lepenica patak részbeni mederszabályozását hajtja végre U alakú vasbeton mederprofil kialakításával 400 méteren; továbbá a szerbiai Obrenovac, Lazarevac és Loznica településeken a 44 leghátrányosabb helyzetű családot támogatja házaik helyreállításában (technikai segítségnyújtással, valamint építőanyag biztosításával). Ezentúl a Segélyszervezet 40 nemilai magánház újjáépítéséhez járul hozzá, valamint kórházi eszközöket ad át a loznicai kórház részére.

 

A segélyprogram megvalósítása szoros együttműködésben történik a genfi székhelyű ACT Alliance világszövetséggel, amely több mint 100 ország egyházi hátterű segélyszervezeteitől gyűjt forrásokat a helyszínen dolgozó szervezetek munkájának támogatására.

Videó

Hírek

Lévai Anikó jószolgálati nagykövet és Lehel László elnök-igazgató is tagjai voltak a szervezet küldöttségének, mely a 2014-es árvíz károsultjait támogató segélyprogram lezárása alkalmából utazott a Balkánra.
A segítségnyújtás keretében 44 család - árvíz után jelentős károkat szenvedett - lakóingatlanának rehabilitációjára kerül sor.
Az Ökumenikus Segélyszervezet Bosznia-Hercegovinai árvíz utáni, tavaly megkezdett nemzetközi humanitárius segélyprogramjának újabb szakasza kezdődött el Szarajevóban.

Partnerek