Belvíz - 2013

2013

2013 tavaszán nemcsak a rendkívüli hóhelyzet és váratlan viharok, hanem a minden évben gondot okozó és belvíz is sújtotta szinte valamennyi folyómenti magyar települést.

Segélyszervezetünk a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatósággal együttműködve négy településen kezdte meg a belvíz szivattyúzását április 5-én:

Jászalsószentgyörgyön a falu melletti gázállomás került víz alá, és a magas belvíz miatt a faluszéli házak vizesedtek. Segélyszervezetünk öt szivattyúval vonult fel a helyszínen, hogy átemelje a belvizet a Zagyvába és így szinten tartotta az elárasztott részre befolyt belvizet és megvédte a települést, míg nem érkeztek nagyobb teljesítményű szivattyúk a községbe.

Alattyánon több helyszínen kellett üzembe helyezni az időközben kilenc szivattyúra bővült gépparkot. A legfontosabb feladat a falu közepén lévő tó vizének átemelése volt a tó melletti vízelvezető árokba. A tó környéki házak pincéjében több mint 15 cm magasan állt a víz. Ezek víztelenítéséhez mintegy 60-70 centiméterrel kellett csökkenteni a tó vízszintjét. Ez ötnapi munka után valósult meg, naponta 2-4 szivattyú folyamatos üzemeltetésével. Ezzel párhuzamosan az alattyáni zsilip és az alattyáni gátőrház melletti mélyebb területeit is szivattyúzni kellett, hogy a környezetükben található lakóotthonok ne kerüljenek víz alá. 

Ezenfelül Jásztelken és Jászboldogházán dolgoztak szervezetünk önkéntesei, munkatársai: mindkét településen a házakat veszélyeztető vizeket vezettek el a szivattyúk segítségével.

Tiszaburán egy műemlék védelmében is részt vettünk: szivattyúink a település református templomának megóvásában játszottak fontos szerepet. Az árpád kori műemléket védő felszerelések több mint egy hétig működtek a nap 24 órájában munkatársaink és önkénteseink folyamatos felügyelete mellett.

Ezen időszak alatt a 1353-as adományvonalra a belvíz elleni küzdelmünk támogatására közel 60 ezer hívás érkezett.
Az április 13-ig tartó munka nyolc napja alatt 13 önkéntesünk és négy munkatársunk bevonásával dolgoztunk a Jászságban. A munka eredményeként körülbelül 50 ezer köbméter belvíztől mentesítettük a településeket. 

 

Hírek

Újabb helyszínen, Tiszaburán kapcsolódott be a belvíz elleni küzdelembe a Segélyszervezet: szivattyúi és önkéntesei a település református templomának megóvásáért dolgoznak.
A 1353-as Adományvonalon megmutatkozó rendkívüli összefogásnak, valamint a Vodafone Humanitárius Alap 3 millió forintos támogatásának köszönhetően újabb szivattyúkat tudott vásárolni az Ökumenikus Segélyszervezet.
A belvíz elleni küzdelem során szivattyúkkal és az azok működtetésére kiképzett önkéntesekkel segített a szervezet. Két, a minap hazatért önkéntest kérdeztünk az ottani tevékenységükről, illetve arról, miért vállalták a kimerítő munkát.