Védőháló a családokért program

2017 - 2020

A 2017-ben indult Védőháló program keretében a Segélyszervezet a korábban felhalmozott tudásra és tapasztalatra alapozva több helyszínen, különböző szolgáltatásokkal igyekszik visszaállítani a családok egységét, kiegyensúlyozott működését, illetve megerősíteni eredeti funkcióit, tagjainak testi-lelki védelmét ellátó nélkülözhetetlen feladatát. 

A 2020-ig tartó projekt 40 millió forintból valósul meg egy EFOP program keretében. A program részletei:

A kedvezményezett neve: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet
A projekt címe: Védőháló a családokért
A szerződött támogatás összege: 40 000 000 forint
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt azonosító száma: EFOP – 1.2.1-15-2016-00595

A nehéz helyzetben lévő családokat és fiatalokat segítő projekt során 4 különböző tevékenységet hajtanak végre a szervezet szakértői:

1. Kapcsolati erőszak áldozatává és elkövetőjévé válás megelőzését szolgáló prevenciós programsorozat lebonyolítása 9 településen. Ez a tevékenység a Segélyszervezet korábbi prevenciós programjának folytatása, amely során újabb 3000 középiskolai diák elérése a cél. Az osztályfőnöki órák keretében nem csupán a veszélyekről és azok elkerülésének módjáról esik szó, hanem névtelen kérdőívek segítségével a fiatalok érintettségét is igyekeznek feltárni, szükség esetén pedig sor kerül a szakmai segítségnyújtásra is. A prevenciós tevékenységet 5 megye 9 településén végzik a szakemberek: Győr, Mosonmagyaróvár, Csorna, Fertőd, Oroszlány, Kaposvár, Miskolc, Szolnok és Martfű. 

2. Állami gondoskodásban élő fiatalok családi életre való felkészítése, krízishelyzetbe kerülésük esélyét csökkentő tanácsadás, csoportfoglalkozások, tréningek lebonyolítása. A programelem a soproni lakásotthonokban, állami gondoskodásban felnőtt, utógondozott fiatalokat készíti fel az önálló életre. A speciális – az ő sajátos élethelyzetükre és szükségleteikre kidolgozott 6 alkalmas – csoportos foglalkozások mellett a résztvevőnek lehetőségük van a program ideje alatt egyéni tanácsadásra és konzultációra.

3. Sajátos és/vagy nehéz helyzetben lévő családokat segítő programok, tanácsadás, csoportfoglalkozások, tréningek lebonyolítása. A 4-6 alkalmas intenzív családkonzultációs programban miskolci és kaposvári családok vesznek részt. Emellett egy külön segítő csoport kifejezetten a szülőket célozza meg. A segítségben részesülők a miskolci családok átmeneti otthonában élőkön kívül az intézményi ellátásban nem részesülő, de segítségre szoruló családok közül kerülnek ki. A csoportos foglalkozások mellett a résztvevőnek lehetőségük van a program ideje alatt egyéni tanácsadásra és konzultációra is.

4. Családi közösségépítő programok szervezése. A Miskolcra, Kaposvárra és Sopronba tervezett tevékenység során a Segélyszervezet munkatársai sajátos vagy nehéz helyzetben élő családok, családalapítás előtt álló fiatalok és helyi közösségek számára szerveznek programokat helyszínenként évente két alkalommal. Az összejövetelek célja a helyi közösség építése, a több generációhoz tartozó, különböző élethelyzetű emberek közötti kapcsolatok kiépülésének ösztönzése, a közös élményeken keresztül az egymás felé nyitottság erősítése.

Intézmények