20 éve segít Debrecenben a Segélyszervezet

Dátum: 
2012. december 16.

Rendhagyó születésnap és teaakció a város főterén

Két évtizede kezdte meg rászorulókért végzett munkáját Debrecenben az Ökumenikus Segélyszervezet. Az évforduló kapcsán, december 15-én, a Debreceni Református Nagytemplom előtt felállított ’szeretet.éhség.’ sátorban tartott rendhagyó partneri találkozón Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke pohárköszöntőt mondott, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Figeczki Tamás debreceni intézményi igazgató pedig az elmúlt húsz év tevékenységét és a jövőben várható eseményeket ismertette. A rendezvényen részt vett és adventi énekkel köszöntötte a 20 éves szervezetet Mészáros János Elek a legutóbbi Csillag Születik c. verseny győztese is. A szavakat és éneket tettek követték: a sajtóesemény szereplői kezdték meg a forró tea mérését, a folytatásban pedig a segélyszervezet munkatársai és önkéntesei osztottak teát a járókelőknek, felhívva figyelmüket a rászorulók támogatásának fontosságára és az éppen aktuális Országos Adventi Pénzadománygyűjtés 1353-as adományvonalára, melynek tárcsázásával hívásonként 250 forinttal lehet támogatni a rászorulókat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Debreceni Szociális és Fejlesztő Központja 1992-ben jött létre, egy évvel az után, hogy a segélyszervezet megalakult. A számos megoldandó szociális probléma, és a törvényi szabályozások hiánya a kezdeti időszakban rendkívül sokszínű tevékenységet tett lehetővé. A debreceni központ a szociális munka szinte valamennyi területén vállalt feladatokat az idősgondozástól, a menekültek felkarolásán át, a fogyatékosok segítéséig. Táboroztattak hátrányos helyzetű gyerekeket, étkeztettek rászorulókat, működött lelkisegély-telefonszolgálatuk, részt vettek az árvízkárosultak segítésében és a munkanélküliség megoldásában. Magyarországon a szociális munka szakmaként még gyerekcipőben járt, és a rendszerváltozás utáni évek igazi hőskornak bizonyultak ezen a területen. Az ezredfordulóra aztán lezajlott egyfajta letisztulás, intézményesülés, mondhatni professzionalizáció, mely növelte a szakszerűséget, egyben csökkentette a sokszínűséget.

Jelenleg három intézménnyel van jelen Debrecenben az Ökumenikus Segélyszervezet, szolgáltatásaival elsősorban a hajléktalanokat és a szenvedélybetegeket támogatják. Hajléktalan ellátás keretében a nappali melegedő évi 55.000 esetben nyújt segítséget, míg a hetedik éve működő utcai megkereső szolgálatának munkatársai évi 3.700 terepen töltött órát regisztrálhatnak. A szenvedélybetegekkel foglalkozó munkatársak évi 18.000 alkalommal segítenek bajbajutott embertársainknak. A közösségi ellátás munkatársai 2.550 órát fordítanak személyes találkozókra a hozzájuk forduló szenvedélybetegekkel. Alacsonyküszöbű szolgáltatásuk munkatársait az elmúlt évben több mint 6.000 esetben keresték meg az érdeklődők.
 
Az Ökumenikus Segélyszervezet debreceni központjának 23 főállású alkalmazottja van, és mintegy 20 önkéntest von be munkájába rendszeresen. Több alkalommal díjazták önkéntesekkel végzett tevékenységét, legutóbb, 2011-ben az "Év önkéntes fogadó szervezete - Hajdú-Bihar megye" díjat kapta az önkéntesek foglalkoztatásáért és az önkéntesség eszméjének elterjesztéséért végzett kitartó munkája elismeréséül. Éves költségvetése 90 millió forint, mely a város szociális ellátását gazdagítja.

 

 

Projektek

  • A 18. alkalommal meghirdetett Országos Adventi Pénzadománygyűjtésünk - az ország legnagyobb ünnepi összefogása. Sokszínű segítségnyújtás, sokféle csatlakozási lehetőség.
Intézmények: