5 millió forint a nehéz sorsú keresztények megsegítésére

Dátum: 
2019. szeptember 18.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkára szeptember 18-án Budapesten ötmillió forintos adományt adott át az Ökumenikus Segélyszervezetnek a Közel-Keleten élő nehéz sorsú keresztények megsegítésére. Az összeget a keresztény újságírók nemzetközi konferenciája alkalmából adományozták -  ezt a rendezvény szervezése során sikerült megtakarítani. A támogatásból két iraki iskola udvarát újítják fel, illetve sporteszközökkel is felszerelik az oktatási intézményeket. Az adományt Keveházi Klára, a Segélyszervezet humanitárius és nemzetközi fejlesztési igazgatója vette át. 


(Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Irakban, a korábban az Iszlám Állam terrorszervezet által elfoglalt területeken súlyos a helyzet, és bár van iskola, ahol már elindult az élet, a legtöbb esetében külső segítség nélkül nincs esély, hogy újra elkezdődjön a tanítás. Pedig az oktatási körülmények javítása is elengedhetetlen ahhoz, hogy a családok a szülőföldjükön tudjanak maradni. A segélyszervezet igyekszik segíteni a helyi családokat, javítani az életfeltételeiket és támogatni a távozni kényszerültek hazatérését, amelyhez eddig lakóházak, iskolák, vízhálózatok felújításával járultak hozzá. A térségben leromlott állapotban vannak az iskolák, veszélyesek az iskolaudvarok, ezért a most kapott adományból két középiskola udvarában alakít ki a Segélyszervezet sportolásra alkalmas helyet, illetve sporteszközöket is vesz.

Projektek

  • Segélyszervezetünk 2014 óta több alkalommal kapcsolódott be az Észak Irakba érkező menekült családok támogatásába, élelmiszerrel és a hideg téli időszakok átvészeléshez szükséges eszközökkel. 2016-ban állandó humanitárius képviseletet nyitottunk Erbilben, hogy folyamatos helyszíni jelenléttel tudjuk segíteni a rászorulókat, bekapcsolódjunk nemzetközi szövetségünk humanitárius tevékenységébe.