Felkészülés a hidegre – egyre többen fordulnak a segélyszervezethez

Dátum: 
2016. október 29.

Meghosszabbított nyitva tartással fogadják a hajléktalanokat az Ökumenikus Segélyszervezet intézményeiben

Országszerte már most százszázalékos kihasználtsággal, azaz telt házzal működnek az Ökumenikus Segélyszervezet szociális intézményei. A hideg idővel, a folyamatos lehűlést tapasztalva pedig egyre többen keresik föl az Ökumenikus Segélyszervezet szociális központjait segítségért.

„Elsősorban a sokgyermekes családok és a kisnyugdíjasok oldják meg nehezebben az immár testközelbe került problémát” – mondta Révfalvi Dorottya, az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontjának vezetője. Hozzátette: naponta több tucat támogatási kérelem érkezik már hetek óta téli tüzelő tárgyában is. Legtöbbször cipővel, meleg ruhával, takaróval segítenek a segélyszervezet munkatársai, hiszen több esetben nem megoldott a segélykérők lakásainak fűtése, de sokan kérnek élelmiszertámogatást is.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az ország több pontján működtet hajléktalanokat segítő intézményeket. Itt is megkezdődött a téli felkészülés. Kónya Gizella, a Segélyszervezet gyulai szociális központjának vezetője elmondta, hogy az idő folyamatos lehűlésével a melegedőbe betérők számának fokozódására számítanak, de már most is érezhető a segítséget kérők számának növekedése. A gyulai kistérségben október hónapban zajlik az illetékes szervezetek szakmai egyeztetése a november 1-vel kezdődő krízisidőszak teendőiről, a hajléktalanok téli hidegben történő speciális ellátásáról, azaz az Utcai Szociális Szolgálat, az Éjjeli Menedékhely és a megyei ellátást biztosító Krízisügyelet igénybevételéről.

Az első, vezetői szintű egyeztetés már meg is történt, melyen részt vettek a gyulai önkormányzat, a kistérségi szociális és gyermekjóléti intézmény, a rendőrség, a határrendészet és a segélyszervezet képviselői – tájékoztatott Kónya Gizella.
Debrecenben az Ökumenikus Segélyszervezet minden nap reggelit biztosít az intézményt felkereső ~100 rászorulónak. A fűtött helyiségekben a melegedés mellett mosási lehetőség, de internetkapcsolattal rendelkező számítógépen például a munkakeresés is biztosított a betérők számára. Figeczki Tamás, a Segélyszervezet debreceni szociális központjának vezetője elmondta, hogy nem csak az intézmények szolgáltatásait fokozzák, de megerősítik az utcai megkereső szolgálatot is. „A megnövelt munkaidő során takaróval, élelmiszerrel, gyógyszerrel segítenek azoknak, akik nem keresik föl az intézményeket” – tette hozzá a szakember.

 

Intézmények: