Közösségi Pont Csepelen

Dátum: 
2019. október 15.

Változatos programok és ingyenes sószoba várja a családokat

Új szolgáltatással bővült az Ökumenikus Segélyszervezet 2017-ben megnyitott csepeli fejlesztő központja. A Gyerekek és Fiatalok Fejlesztő Házának és az Országos Segélyközpontnak helyet adó épületben most Közösségi Pont nyílt, melynek szolgáltatásai és közösségi eseményei ingyenesek, így biztosítva lehetőséget a nehezebb körülmények között élő családok számára is a programokon való részvételre. A készségfejlesztő foglalkozások és közösségi események mellett, a Roche Magyarország Kft. támogatásának köszönhetően – Szolnok, Miskolc és Szendrő után – egy az egészség megőrzését szolgáló sószoba is része lett a csepeli intézménynek, amely mostantól szintén térítésmentesen elérhető. 

A Segélyszervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az intézményeiben élőkön túl az azok környezetében élő családokat is megszólítsa. Fontos célkitűzése, hogy a szervezettel kapcsolatba kerülő hátrányos helyzetű gyermekek számára olyan fejlesztő-, és élményprogramokat nyújtson, melyek segítik őket a szociális illetve tanulási készségeikben mutatkozó elmaradások ledolgozásában. Ennek jegyében a Segélyszervezet az országszerte egyre több intézményében nyit Közösségi Pontot, melynek programjain keresztül a szociális szakemberek és az intézmény környezetének lakói megismerhetik egymást, párbeszéd alakulhat ki közöttük. A folyamatos kapcsolat segíti a bizalom kiépülését, megérteni nehézségeket, illetve lehetőséget teremt a segítő kapcsolatok kialakításra és elmélyítésére. 
A most megnyílt csepeli Közösségi Ponton fejlesztőpedagógus vezetésével készségfejlesztő, kreatív programokon vehetnek részt a gyermekek, már egészen kicsi kortól. A foglalkozáson különleges alkotó módszereket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki, miközben mondókákat, gyerekdalokat tanulnak. Az alkalmakon kiemelt szerepet kap a környezet- és egészségtudatosságra való figyelemfelhívás játékos, a gyermekek korának megfelelő formában. A Közösségi Ponton rendszeresen zajlanak baba-mama klubfoglalkozások is.

A Közösségi Pont részeként megnyílt sószobát olyan családok használhatják, akiknek korábban nem volt lehetőségük ilyen terápiára. A sószoba a közösséget is nagyban erősítheti, hiszen általa több családot tud megszólítani a Segélyszervezet, másrészt pedig egészségmegőrző foglalkozásokkal egészülhet ki a Közösségi Pont programkínálata. A sószoba kiváló helyszínéül szolgál a foglalkozásoknak is, hiszen így a gyerekek a fejlesztő játékok, gyakorlatok elvégzése közben egyidejűleg gyógyulhatnak vagy előzhetnek meg betegségeket.

A Roche és az Ökumenikus Segélyszervezet 2015-ben kötött stratégiai megállapodást. A karitatív szervezet egyre több intézményére kiterjedő egészségmegőrző program keretében eddig egyrészt összesen négy sószobát alakítottak ki, másrészt pedig egyre több helyszínen adódik lehetőség az egészséges életmódhoz kapcsolódó foglalkozások, egészségnapok megszervezésére. Ezen programok célja az, hogy a bővüljenek a családok egészségtudatossághoz kapcsolódó ismeretei, illetve az egészségtudatosabb életmód minőségi javulást, változást hozzon a családok mindennapjaikba.

A csepeli átadóünnepség sajtótájékoztatóján Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója köszönő szavaiban elmondta, hogy a négy éve tartó partnerség példaértékű, hiszen a kezdetekben megfogalmazottak mentén egy közös, mindkét fél számára kiemelt cél érdekében tudnak évről évre gyümölcsözően együttműködni. A Roche támogatásának köszönhetően egy olyan speciális egészségmegőrző szolgáltatásra is lehetősége van a segélyszervezetnek, amit saját erőből nem tudna megvalósítani, pedig sok család esetében hiánypótló jelleggel nyújt nagy segítséget ez az ingyenesen elérhető sószoba. Az elnök-igazgató kiemelte: „azon túl, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet intézményei kézzelfogható segítséget nyújtanak a családoknak, fontos szerepük van a támogatottak, különösen pedig a gyermekek szemléletformálásában – így az egészségtudatosságra nevelésben is. Az intézményekben, illetve a közösségi programok alatt tanultak a gyerekek egész életére kihathatnak.”

Irma Veberic, a Roche Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: „A Segélyszervezet azért dolgozik, hogy segítse a hátrányos családok felzárkózását, ami egybevág a Roche azon törekvésével, hogy Magyarország egészségi mutatói felzárkózzanak az európai átlaghoz. Ehhez szükség van arra, hogy egészségesen éljünk, minél több betegséget megelőzzünk, illetve a betegségek kialakulása esetén minden egyes beteg a számára legjobb kezelésben részesüljön a megfelelő időben.”

Az október 15-ei átadóünnepséget egy kisgyermekes családoknak szervezett egészségnap keretében szervezték meg, amelyen a legifjabb korosztály játékos foglalkozásokon vehetett részt szüleivel. Borbély Lénárd polgármester köszöntötte a résztvevőket, volt diafilmvetítés, egészségtudatos életmódot népszerűsítő előadás illetve sok mozgás, melybe bekapcsolódott az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntese, a sportaerobik világ- és Európa-bajnok és életmód-tanácsadó Katus Attila.

Partnerek

Intézmények: