Különleges képzőművészeti kiállítás hívja fel a figyelmet a szerencsejáték-függőség veszélyeire Szolnokon

Dátum: 
2016. május 23.

A mintegy negyven alkotásból válogatott kiállítás a Verseghy Ferenc Könyvtárban tekinthető meg

Május 23-án nyitották meg azt a különleges képzőművészeti kiállítást, melyre a Játék határokkal szerencsejáték-függőségi prevenciós modellprogramja keretében hirdetett pályázatot az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. A nagy érdeklődést kiváltó pályázati felhívásra beküldött 38 alkotásból válogatott kiállítást a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár Verseghy termében tekinthetik meg az érdeklődők a díjátadót követő két hétben.

A kiállítást és díjátadó ünnepséget Figeczki Tamás a Játék határokkal program szakmai vezetője, a segélyszervezet szenvedélybetegekkel foglalkozó szakembere nyitotta meg, röviden ismertetve a több éve tartó szemléletformáló tevékenység részleteit.

Sándorné Pólik Róza az Ökumenikus Segélyszervezet Szolnoki Családok Átmeneti Otthonának Intézményvezetője köszöntőjében hangsúlyos szerepet szánt annak kiemelésére, hogy a szerencsejáték függőség kialakulásának visszaszorításához egyre nagyobb szükség van professzionális segítségre. Megfelelő prevenciós ismeretek birtokában a tanulók már átlátják a szerencsejáték veszélyeit, és eljut hozzájuk az üzenet, miszerint a játék csak a határok betartásával maradhat jó dolog. A Játék Határokkal modellprogram 2012-ben Debrecenben indult el és a 2015/16-os tanévben további 5 település is bekapcsolódott a programba. Szolnokon és Martfűn is megvalósult az a széles spektrumú szolgáltatás, amely az iskolai prevenciós órákból, klubfoglalkozásokból építkezve egészen a képzőművészeti pályázatig nyújtott lehetőséget az ismeretszerzésre, tehetségkibontakoztatásra. A szolnoki és martfűi iskolákból, intézményekből 38 alkotás érkezett a kiállítás anyagához, melyek kiállításra kerülnek a Verseghy Ferenc Könyvtár Verseghy termében. Az alkotásokat két héten át tekinthetik meg az érdeklődők. A Segélyszervezet munkatársa külön örömét fejezte ki a felett, hogy a 6 és 18 év közötti korosztály körében meghirdetett alkotópályázatra beérkező rajzok többségét 10-14 éves fiatalok készítették. A modellprogram leginkább ezt a korosztályt próbálta megszólítani, hiszen az ő esetükben különösen fontos a megelőzés, a problémára való figyelemfelhívás minél korábban történő alkalmazása.

Dr. Zelei Beatrix, a Szerencsejáték Zrt. Társadalmi Felelősségvállalás Osztályának vezetője köszöntőjében elmondta, hogy a Szerencsejáték Zrt. örömmel erősíti a Játék határokkal program törekvéseit, hiszen felelősen gondolkodó vállalatként szeretnék, ha a játék megmaradna egészséges medrében. Kiemelte: a Játék határokkal egy olyan komplex program, mely során nemcsak a játékfüggőség veszélyeire hívjuk fel a fiatalok figyelmét, hanem alternatívát is mutatunk a közösségben megélt játék élményére. Dr. Zelei Beatrix hozzátette, hogy a beérkezett alkotásokra ezúttal tükörként kell tekinteni, melyek megmutatják, hogyan gondolkodnak a fiatalok a szerencsejáték-függőségről, s hogyan képzelik el a valódi közösségi élményt.

A szolnoki és martfűi iskolások között meghirdetett képzőművészeti pályázat célja egyrészt az volt, hogy a fiatalok körében hívja fel a figyelmet a szerencsejáték-függőség veszélyeire, másrészt pozitív alternatívákat mutasson, melyek védelmet jelenthetnek e függőséggel szemben. A művekből készült és most megnyitott kiállítás pedig még szélesebb közönség elé kívánja tárni a problémát. A pályamunkák elkészítésében számítógépet nem használhattak a jelentkezők. Kizárólag manuális eszközzel létrehozott műveket lehetett értékelni. A beérkező alkotások túlnyomó részt ceruzarajzok, festmények és pasztellrajzok voltak, valamint egy kollázs is színesítette a palettát. A pályamunkák zömében egyéni alkotások voltak, négy esetben érkezett csoportos rajz.

A pályázatra a következő iskolák és intézmények diákjai küldték be a pályaműveket Szolnokról: a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a Szandaszőlősi Tanoda, a Városi Kollégium, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Baross Gábor Gépipari, Közlekedési Szakképző Iskolája és a Széchenyi István Gimnázium diákjai. Martfűről pedig a József Attila Általános Iskola és a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Damjanich János Szakképző Iskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma diákjai küldték el alkotásaikat. 

A két korcsoportban meghirdetett pályázat legsikeresebb műveit értékes jutalmakkal ismerték el az ünnepélyes megnyitón. Mindkét kategóriában 3-3 díjat adtak át Kultúra utalvány formájában. Az első korcsoport (16 éves korig) díjazottjai: Fülöp Fanni – 1. helyezett, Lefor Petra – 2. helyezett, Mondok Katrin, Horváth Zsuzsanna, Bodnár Debóra – 3. helyezett. A második korcsoport (16-20 éves korig) díjazottjai: Kis Henrietta – 1. helyezett, Gál Cintia Anna - 2. helyezett, Gál Cintia Anna és Kerekes Réka – 3. helyezett nyert díjat.

A szolnokival párhuzamosan, Miskolcon és Orosházán is meghirdetett képzőművészeti pályázatra beérkező alkotásokból az adott megyeszékhelyeken nyílt korábban hasonló tárlat.

Partnerek

Projektek

  • Modellprogram a játékszenvedély megelőzésére és kezelésére a Szerencsejáték Zrt-vel együttműködésben.
Intézmények: