Megérkezett az első magyar segély Bengáziba

Dátum: 
2011. március 07.

A líbiai Bengázi város Október 7. nevű kórházába mai napon már megérkezett az összesen 2,5 tonna kötszer, jód, sebtapasz, gyógyszer, továbbá a betegek étkeztetését segítő rizs, olaj és cukor. A magyar nép adományból több helyi kórház is részesülni fog a következő napokban.

„A több mint 30 órás kimerítő út után hétfőn reggel sikeresen megérkeztünk Bengáziba. A líbiai szakaszon az ellenzék biztonsági kíséretet nyújtott. Ennek is köszönhető, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet adománya nemzetközi szinten is elsők között érkezett meg a keleti országrészbe. A segélyszállítmányok eljuttatására jelenleg ez az egyetlen szárazföldi útvonal az ország második legnagyobb városába. Az út során a helyi lakosok folyamatosan támogattak bennünket, volt, aki friss kenyeret adott, mikor megálltunk egy ellenőrzőpontnál.” – mondta Belényi Dániel az Ökumenikus Segélyszervezet Bengáziban tartózkodó munkatársa.

A bengázi támogatás mellett az Ökumenikus Segélyszervezet térségben tartózkodó munkatársai egy másik segélyszállítmányt is összeállítottak, melyet az egyiptomi-líbiai határ mentén rekedt menekülteknek juttatnak el. A második kéttonnás szállítmány, 1000 csomag ivóvizet, sajtot, kenyeret, gyümölcslevet és halvát (magas szénhidrát tartalmú étel) tartalmaz. Ennek szétosztásában egyiptomi önkéntesek is segítenek. A következő napokban még körülbelül 10 ezer emberre számítanak Bengázi felől. Éppen ezért az érkezők élelemmel és vízzel való ellátása folyamatos feladat.