Megújult az Ökumenikus Segélyszervezet hajléktalanokat segítő központja Gyulán

Dátum: 
2015. december 09.

A tavaly adventben gyűjtött adományoknak köszönhetően valósulhatott meg a fejlesztés

Összesen több mint 13 millió forint értékben újult meg az Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központja Gyulán. Az éjjeli menedék és átmeneti szálló épületegyüttes tetejének valamint külső homlokzatának kijavítása mellett számos belső munkálat is történt, valamint kiépült az intézmény kamera és biztonsági rendszere is. A fejlesztés az Ökumenikus Segélyszervezet 2014-es szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtéséből és Gyula Város Önkormányzat támogatásából valósulhatott meg. A december 9-én tartott átadóünnepségen részt vett Dr. Görgényi Ernő, Gyula Város polgármestere és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. 

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy az 1950-esekben épült intézménynek elöregedett a tetőszerkezete és az elmúlt évtizedek alatt erős állagromlás következett be számos más fontos szerkezeti elemen is. A munkálatok keretében az intézmény tetőszerkezetének felújítását illetve homlokzatának kijavítását az önkormányzat 3 millió forintos támogatásából végezték el (cseréplécek cseréje, a tető fóliával történő szigetelése, a megrongálódott cserepek kicserélése, az épületegyüttes külső homlokzatának javítása, megújítása). 

A mindennapi használat során nagyfokú igénybevételnek vannak kitéve az intézmény vizesblokkjai is, melynek elhasználódott és rendszeres javításra szoruló  „berendezése”, és vízvezetékrendszere mostanra teljes felújítást igényelt. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2014. évi szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtéséből több mint 10 millió forintot fordítottak egyrészt a bádogos munkákra és az ereszcsatorna cseréje, valamint több belső teret érintő felújításra. Utóbbi a férfi illetve női vizesblokkok teljes újjáépítését, egy új udvari bejárat létesítését, valamint a kamera és biztonsági rendszer kibővítését foglalja magában. Az új bejáratnak köszönhetően az átmeneti szálló biztonságosabb lett, továbbá a mindennapi ellátás szempontjából praktikusabb munkaszervezést, az intézményegységek szakmai profiljának megfelelő differenciálását is eredményezi a változtatás. A felújításnak köszönhetően összességében sokkal praktikusabb és élhetőbb körülményeket tud biztosítani az Ökumenikus Segélyszervezet az intézményt felkereső hajléktalanoknak.
A tavalyi adventi gyűjtésből az Ökumenikus Segélyszervezet munkaerő-piaci szakembert is tud alkalmazni, aki egyrészt az átmeneti szállón élő illetve ide látogató rászorulók számára tart rendszeres tanácsadásokat, másrészt gyakorlati foglalkozások, képzések formájában is segíti őket visszatalálni a munka világába.
Az épületátadó sajtótájékoztató keretében megtörtént a kormányzati támogatásból, összesen 1,3 millió forint értékben a téli krízis időszakra beszerzett eszközök átadása is. Téli cipők, pokrócok, paplanok, párnák, törölközők mellett új tároló szekrények is átadásra kerültek. 

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a Gyulai kistérségben számos segítő tevékenységet végez, amelyek közül a városi hajléktalan ellátást 2001. januártól ellátási szerződés keretében vette át az önkormányzattól. A feladatellátás 2007 januárjában a Gyulai Kistérség teljes területére kibővült, 2011. májustól pedig Újkígyós és Szabadkígyós települések területével nőtt tovább. A Segélyszervezet ennek köszönhetően széleskörű rálátással rendelkezik a térség hajléktalan ellátással kapcsolatban felmerülő igényekre. Ezekre a kérdésekre reagálva a hajléktalanok számára fenntartott intézményének szolgáltatásainak komplex fejlesztése, az ellátottak társadalmi re-integrációjának, illetve foglalkoztatásának, tovább az önálló lakhatásának elősegítése érdekében fejti ki tevékenységét.

Projektek

  • 1995 óta hirdetjük meg minden évben Országos Adventi Pénzadománygyűjtésünket, amely azóta, évről évre növekedve, az ország legnagyobb ünnepi összefogása lett. A felhívás állandó mottójává vált szeretet.éhség. és a tört mézeskalácsszív mára évente több százezer ember számára jelent egyet karácsony egyik legfontosabb üzenetével: a cselekvő szeretettel, a szegények, a hiányt szenvedők támogatásával.
Intézmények: