Pozitív alternatívák a játékszenvedéllyel szemben

Dátum: 
2014. június 06.

Különleges tárlatot nyitott a Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. a Fórum Debrecen bevásárlóközpontban, mely a szerencsejáték-függőség veszélyeire hívja föl a figyelmet. Várakozáson felüli számú, több mint 60 pályamű érkezett az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. „Játék határokkal” című szerencsejáték-függőségi prevenciós modellprogramjának keretében kiírt szemléletformáló pályázatra. 

A debreceni fiatalok számára márciusban meghirdetett képzőművészeti felhívás célja egyrészt, hogy ráirányítsa a figyelmet a szerencsejáték-függőség veszélyeire, másrészt hogy pozitív alternatívákat mutasson, melyek védelmet jelenthetnek e függőséggel szemben. A pályázatra olyan rajz, grafika, festmény vagy kollázs formájában készült alkotásokat kértek, melyek a szerencsejáték-függőség káros következményeire hívják fel a figyelmet, vagy bemutatják a valódi közösségi élmény, a közösségi szabadidős tevékenységek fontosságát, mint a függőségek – köztük kiemelten a szerencsejáték függőség – megelőzésének lehetséges eszközét. 

2014. június 5-én a debreceni Fórum Debrecen Bevásárlóközpontban ünnepélyes keretek között adták át két kategóriában az első három helyezettnek járó illetve a különdíjakat. Pályázni két korosztályban lehetett: 16 éves kor alatt, valamint 16 és 20 éves kor között. Mindkét csoportban 3-3 díj került meghirdetésre. Az első helyezett nyereménye 25 000 Ft, a második 15 000 Ft, a harmadik pedig 10 000 Ft volt kultúra utalvány formájában. A pályázat kiemelt támogatója, Debrecen Megyei Jogú Város Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma 3 db különdíjat ajánlott fel egyenként 10. 000 Ft értékben. A programot támogató Szerencsejáték Zrt. képviseletében jelen lévő, a műveket méltató és a díjakat átadó Gombos Ildikó igazgatóhelyettes kiemelte: Az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen életre hívott képzőművészeti pályázat témája korunk egyik legnagyobb veszélyére hívja fel a figyelmet, a játékszenvedélyre, ami ma Magyarországon sokkal több embert, családot érint, amint ahogy azt az első pillanatban gondolnánk. Hiszen egy családtag játékszenvedélye sokszor az egész család életére hatással van. A játékfüggőség sokakat érintő, mégis kevéssé ismert szenvedélybetegség, melynek mind megelőzése mind kezelése jelentős társadalmi kihívást jelent. A Szerencsejáték Zrt. felelősen gondolkodó vállalatként fontosnak tartja a veszélyeztetett lakossági csoportokban végzett felvilágosító munkát. 
A most kiállított alkotásokat végignézve egy tükröt tarthatunk társadalmunk elé, melyben megnézhetjük, hogy a mai fiatalok hogyan látják a szerencsejáték-függőség káros következményeinek hatását, milyennek gondolják a valódi közösségi élményt, a közösségi szabadidős tevékenység fontosságát.

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója köszöntőjében a modellprogram kapcsán kialakult példaértékű együttműködést üdvözölte a szakemberek, a témában érintett felelősen gondolkodó támogató vállalati partner és a debreceni iskolák illetve azok pedagógusai között. Mivel a szerencsejáték-függőség egy igen speciális, ám reális problémát rejtő szegmense a szenvedélybetegségeknek, és Magyarországon még inkább csak a szakemberek ismerik, a Segélyszervezet ezért tette a hangsúlyt a prevencióra, azon korosztályok körében, akiket már érinthet, illetve akik környezetében valóságban is megjelenhet ez a veszély. A rajzpályázat kapcsán a diákok máris foglalkoztak a témával, beszéltek róla barátaikkal, családtagjaikkal, s a pedagógusokkal is, és ami a legfontosabb, a lehetséges elkerülő utakról, a segítség lehetőségeiről gondolkodtak el. Erről árulkodnak az itt összegyűlt  nagyszerű alkotások, melyeket nézegetve nagyokat mosolyogtunk és ámultunk a kreativitásuk láttán.  

Berényi András, a Debrecen Megyei Jogú Város Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma elnöke kifejtette:
A Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot (KEF) 2001-ben elsősorban azért hozták létre, hogy önkormányzati és civil szervezeteket tömörítő fórumként segítse a drogfogyasztás visszaszorítását a városban. Helyzetértékelést készít, feltérképezi a szükséges feladatokat, biztosítja az információáramlást, javaslatokat fogalmaz meg az önkormányzat számára, segít a helyi erőforrások mozgósításában, összehangolja a helyi szereplők tevékenységét. A napjainkban megjelenő viselkedésfüggőségek egyre inkább terjednek a fiatalok körében, ezért a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum kezdettől támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. szerencsejáték-függőség megelőzési programját is. Ennek az áldozatos és szakmailag megalapozott munkának az elismeréseként csatlakozott a KEF a témában meghirdetett képzőművészeti pályázathoz és ajánlott fel jutalmakat a résztvevők számára.

A beérkezett alkotások 2014. június 20-ig a széles közönség számára is megtekinthetők lesznek az ünnepélyes díjkiosztón megnyílt kiállításon a FÓRUM Debrecen Bevásárlóközpontban a földszinten található Vár utcai folyosón. Az üzletközpont felajánlásaként ugyanitt szavazni is lehet a kiállított alkotásokra, s a legtöbb voksot kapott pályamű készítője tízezer forint különdíjban részesül a tárlat zárásakor. 

Partnerek

Projektek

  • Modellprogram a játékszenvedély megelőzésére és kezelésére a Szerencsejáték Zrt-vel együttműködésben.
Intézmények: