A Segélyszervezet menedékházának ajánlotta Yoko Ono-tól kapott díját Ladik Katalin

Dátum: 
2016. október 13.

A Lennon Ono Grant for Peace díjjal járó 25.000 dollárt a kapcsolati erőszak elől menekülők támogatására fogják fordítani

Az elmúlt napokban a nemzetközi sajtót is bejárta a magyar művész Lennon Ono Grant for Peace díjjal történő elismerése, melyet Ladik Katalin költőnő személyesen Yoko Onotól vehetett Reykjavikban október 9-én, John Lennon születésnapjának évfordulóján. A díjjal járó 25 ezer dollárt Ladik Katalin az Ökumenikus Segélyszervezet titkos menedékházának támogatására ajánlotta fel. Az országban egyedülálló intézmény évente mintegy 90 kapcsolati erőszak elől menekülő családnak, 2012-es megnyitása óta összesen több mint 900 fő (szülő és gyermekei) számára nyújtott azonnali védelmet.

A krízisközpont komplex segítséget nyújt a kapcsolati erőszak, gyermekbántalmazás miatt krízishelyzetbe került és otthonról menekülni kényszerülő áldozatainak. A biztonságos elhelyezés, a jogi illetve pszichológiai segítségnyújtás mellett az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a szociális munka teljes eszköztárát felhasználva segítik a családokat abban, hogy a társadalomba visszailleszkedve képessé váljanak az önálló, teljes értékű életre. Az intézményben a krízisellátásnak megfelelően maximum 8 hétig tartózkodhattak az ország bármely pontjáról érkező családok. Az épület egyszerre 29 fő ellátását tudta biztosítani. Szabad férőhely esetén az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat jelzését követően akár már 1 óra múlva fogadni tudja a bántalmazott családot.

Ladik Katalin a díj átvétele után többek között ezeket mondta: „A Yoko Ono békedíj ünnepség ebben az évben a reménynyújtás, a szolidaritás és az adományozás jegyében zajlott. Én is, mint konfliktusövezetben élő és alkotó költő kaptam a díjat, nekem is háború miatt kellett elhagynom az otthonomat, ugyanis alkotói tevékenységem Jugoszláviában kezdődött, ám életművem Magyarországon teljesedett ki. Mi, díjazottak, valamennyien társadalmilag elkötelezett segélyszervezeteknek adományoztuk a díjat. Olafur Eliasson a dán Gyermekszülés Alapítványnak (Maternity Foundation), mely a gyermekágyi halálozás leküzdésében vállalt úttörő szerepet, Anish Kapoor a londoni Helen Bamber Alapítványnak, amely az emberi kegyetlenség, a kínzások, a szexuális kizsákmányolás áldozatait, a politikai és vallási üldöztetés elől menekülőket segíti abban, hogy újrakezdjék az életüket. Ai Wei Wei pedig a libanoni Kayany Alapítványnak, amely a szíriai menekülttáborokban hányódó gyermekek számára épít iskolákat. Úgy érzem, az én választásom tökéletesen beilleszkedett az adományozások sorába”.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója a díjjal kapcsolatban kifejtette: „A Segélyszervezet az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a kapcsolati erőszakkal kapcsolatos szemléletformálásra és adománygyűjtésre. Ezért is fogadtuk nagy örömmel Ladik Katalin megtisztelő és példaértékű felajánlását, mellyel ezt a fontos tevékenységünket támogatja. Az, hogy  a menedékház ilyen széles körűen tudja segíteni a befogadott családokat, elképzelhetetlen az adományok nélkül”.

A békedíjat Yoko Ono, John Lennon özvegye 2002-ben, Lennon születésének évfordulójára alapította, amelyet elsősorban konfliktusövezetben élő művészeknek ítélnek oda. Mindezidáig olyanok nyerték el a díjat, mint a Pussy Riot, Josh Fox, Michael Pollan, Alice Walker, a Centre for Constitutional Rights, az Art Production Fund, Lady Gaga és Izland teljes lakossága. A díj alapítója nagyon büszke, hogy a 2016-os Lennon Ono Grant For Peace-szel négy hihetetlen individuumot díjazhatott. Tevékenységükről leírást adni lehetetlen, mert amit ők adnak a világnak, sokkal nagyobb, mint a kézzelfogható művészeti alkotás, amit létrehoznak. Bár különböző kultúrákban születtek, minden díjazott a kreativitás igaz útját mutatja fel, hitet és reményt ad a világnak. Hozzájárulásuk a világhoz sokkal nagyobb, mint csupán részek összege. Ladik Katalin költő, performer mellett idén Ai Wei Wei, kínai képzőművész és aktivista (1957, Beijing/Peking, Kína), Anish Kapoor, brit-indiai művész (1954, Bombay/Mumbai, India) és Olafur Eliasson, dán-izlandi művész (1967, Koppenhága, Dánia) kapta a Lennon Ono-békedíjat. 

Intézmények: