Újabb településeken folytatódik a szerencsejáték-függőség veszélyeire felhívó modellprogram

Dátum: 
2015. szeptember 25.

Öt településen indul a Debrecenben sikereket elért megelőző, kezelő és szemléletformáló munka 

Miskolc, Orosháza, Szolnok, Martfű valamint Olaszliszka általános és középiskolái vesznek részt az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. közös, immár több régióra is kiterjedő, a szerencsejáték-függőség veszélyeire felhívó programjában. A tevékenység alapjául a szervezet debreceni szociális és fejlesztő központjában, valamint négy debreceni oktatási intézményben 2012-ben indított három éves modellprogram szolgál, mely beváltotta a hozzáfűzött reményeket, és mérhető eredményeket ért el a megelőzésben és a kezelésben.

Azért volt szükség e modellprogram kialakítására, mert bár a kóros játékszenvedélyt az annak kezelésével foglalkozó szakemberek az addikciók körébe sorolják, azonban ma Magyarországon a függőség alatt elsősorban az alkohol és drogfüggőséget értik. Míg ezen problémák kezelésére már egy széles körű szolgáltatást nyújtó intézményrendszer épült fel, addig a szerencsejáték függők számára csak nehezen érhető el speciális terápia.  Bár a Szerencsejáték Zrt. játékai nem jelentenek kiemelt kockázatot a játékszenvedély kialakulása szempontjából, felelősen gondolkodó vállalatként kiemelten fontosnak tartja a veszélyeztetett lakossági csoportokban végzett felvilágosító munkát, a prevenciót. Ennek a társadalmi felelősségvállalásnak a jegyében folytatja hiánypótló tevékenységét a vállalat és szakmai partnere, az Ökumenikus Segélyszervezet, valamint a Humánum Kft., immár az 5 újabb település, összesen 10 iskolájára kiterjesztve. 

Megelőzés, kezelés és társadalmi szemléletformálás
A program prevenciós elemével – iskolai előadások, osztályfőnöki órák, kortársképzés és szemléletformáló klubfoglalkozások keretében – az általános iskola felső tagozatos illetve a középiskolás fiatalok figyelmét szeretnék felhívni a szervezők szerencsejáték veszélyeire. A tevékenység hangsúlyos eleme, hogy rámutasson az alternatív társas együttlét fontosságára, ennek az örömteli voltát megmutatva a fiatalok számára. 
A program komplexen foglalkozik a szerencsejáték-függőség problémájával, ezért a prevenció mellett nagy hangsúlyt helyez az integrációra, azaz a kialakult függőség kezelésére is. Sőt, a gyógyulni vágyó szerencsejáték-függők mellett hozzátartozóik számára is lehetőséget kínál a folyamatban való részvételre. Az integráció szellemében Debrecen mellett már Miskolcon és Budapesten is önsegítő csoportok működnek, ahová várja a jelentkezőket az Ökumenikus Segélyszervezet.
A Játék határokkal program fontos feladata továbbra is, hogy a szélesebb nyilvánosság figyelmét is ráirányítsa a kóros játékszenvedély problémájára, kiemelten a szerencsejáték-függőségre. Ennek érdekében a szervezők szakmai napot, nyári fesztiválokon való megjelenést terveznek és a diákok körében képzőművészeti alkotópályázat meghirdetésére is sor kerül.  

Komplexitás és közösség
A ’Játék határokkal’ program komplex rendszerszemlélettel, párhuzamos beavatkozási módokkal közelíteti meg, széles kontextusba helyezve a társadalom számára még viszonylag új, „modern” problémát, melynek kezelésére és megelőzésre még nincsenek általános, jól kialakított szolgáltatások. Emiatt fontos különösen is a program figyelemfelhívó szerepe, és a lebonyolítás során ezért kapnak nagy hangsúlyt a közösségi programok (fesztiválok, képzőművészeti pályázat, szakmai napok). A program szakmailag fontos jellemzője és különlegessége, hogy folyamatos a hatás és a hatékonyság mérése is. Ez nagy segítséget jelent majd az értékeléshez, a projekt további fejlesztéséhez valamint a tevékenység még szélesebb körben való kiterjesztéshez is. 

Partnerek

Projektek

  • Modellprogram a játékszenvedély megelőzésére és kezelésére a Szerencsejáték Zrt-vel együttműködésben.
Intézmények: 
Dokumentumok: