Uniós és állami támogatással épült Esélytábor az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói központjában

Dátum: 
2019. augusztus 09.

A hátrányos helyzetű családok és személyek társadalmi reintegrációját segítő munkájának infrastrukturális és szakmai feltételeit jelentősen javító fejlesztéseket valósít meg az ország több régiójában az Ökumenikus Segélyszervezet. A Széchenyi 2020 keretprogram részeként, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában biztosított 650 millió forintot három év alatt használják föl szolgáltatásaik javítására és bővítésére, valamint a szervezet országos jelenlétének erősítésére. Az EFOP-2.2.15-16-2017-00006 számú „Másokért növekedni – A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet infrastrukturális hátterének fejlesztése” elnevezésű projekt keretében szociális és fejlesztő központok, valamint raktárbázisok jönnek létre. A 2020-ig tartó, a segélyszervezet kastélyosdombói, miskolci, debreceni és vizsolyi régiókbeli szerepvállalását érintő program részeként elkészült kastélyosdombói Esélytábor illetve raktárbázis ünnepélyes átadóján részt vett Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Szászfalvi László országgyűlési képviselő és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a nehéz körülmények között élő gyermekek támogatására, fejlesztésére, felzárkózásuk elősegítésére. Szociális és fejlesztő központjaiban arra törekszik, hogy a gyermekek minden segítséget megkapjanak a szegénység okozta hátrányok leküzdéséhez. Folyamatos egyéni és közösségi fejlesztő programokkal, gyógypedagógiai fejlesztésekkel és korrepetálással hatékonyan segíti a gyermekeket abban, hogy óvodai vagy iskolai teljesítményük javulhasson. 
A szervezet az elmúlt években rendszeresen szervezett táborozásokat az olyan családokban nevelkedő gyermekeknek, melyek komplex, halmozott nehézségekkel küzdenek, többségük a kialakult helyzet okán családok átmeneti otthonában él. Ezen gyerekek 80%-a küzd valamilyen problémával: ezek közül legjellemzőbbek a magatartási zavarok, kommunikációs nehézségek, feldolgozatlan traumák pszichés megnyilvánulásai, tanulási és részképesség zavarok. A gyermekek egy része a családon belüli kapcsolati erőszak, illetve bántalmazás elszenvedője.

A táborok szervezésekor és lebonyolításakor a szervezet gyakran szembesült azzal a problémával, hogy egyrészt a táborhelyek üzemeltetői számára a hátrányos helyzetű és gyakran magatartási problémákkal küzdő gyermekekre „problémaforrásként” tekintenek, másrészt a táborhelyeken rendelkezésre álló terek és helyiségek nem mindig alkalmasak speciális programok lebonyolítására.
A 2020-ig tartó Másokért növekedni program keretében az Ökumenikus Segélyszervezet kastélyosdombói intézményének területén egy a hátrányos helyzetű gyermekek számára szervezett fejlesztő- és élményfoglalkozások megvalósítására alkalmas Esélytábor épült, mely idén nyáron már meg is kezdte működését. A saját tábor kialakításával létrejött egy olyan helyszín, amely alkalmas ezen célcsoport elhelyezésére, fejlesztésére, illetve a táborok lebonyolításának költségei ezáltal jelentősen csökkenthetők, így fenntartásuk is gazdaságosabbá válik. A tizenöt, egyenként vizesblokkal ellátott, 132.382.759 forintból felépült szálláshely létrehozásához egy régi magtár épületét újították föl, melynek fűtését környezetbarát és energiatakarékos napelem parkból táplált padlófűtéssel oldották meg. 

A szervezet nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. A kastélyosdombói táborba megújuló energiaforrások felhasználását, napelemek kiépítését alkalmazza, melyek csökkentik a fosszilis tüzelőanyagokból származó energiafogyasztást, illetve környezetszennyezést.  A beruházás részeként elkészült a tábor elektromos hálózatára visszatápláló napelemes rendszer is, melynek költsége 24.913.654 forint volt. Az Esélytábor szomszédságában telepített, földi állványzatra déli tájolással elhelyezett napelemmező 230 táblából áll, a beépített inverter teljesítménye 50,0 kVA.

Elmondták azt is, hogy a segélyszervezet kastélyosdombói szociális központjának területén egy irodahelységgel, kiszolgáló és szociális blokkal ellátott raktárbázis is elkészült, mely az Ökumenikus Segélyszervezet térségben vállalt karitatív feladatainak ellátását, a szélesebb körű célcsoport elérését segíti elő. A Kastélyosdombón már megvalósult fejlesztéseken túl, a Másokért növekedni program keretében egy új szociális intézményt hoztak létre Vizsolyban, míg a szervezet miskolci központjának a tevékenységi köre egy Közösségi Pont kialakításával bővült, Debrecenben pedig szintén egy új szociális központot hoznak létre a támogatásból. A Széchenyi 2020 program további két raktárbázis építését is lehetővé teszi, melyek közül a miskolci már elkészült, a debreceni pedig az új szociális központtal együtt épül meg.

A beruházásnak köszönhetően növekszik a karitatív szervezet ellátási területe, fejlődik a szolgáltatások hatékonysága és minősége. A szükségletekre rugalmasan és komplexen reagáló szolgáltatások növelik a hátrányos helyzetű csoportok reintegrációs esélyeit. A fejlesztéseknek köszönhetően a rászoruló családok modern, jól felszerelt helységekben vehetnek részt szociális és fejlesztő, illetve közösségi és családi programokon. A nehéz sorsú gyermekek számára korspecifikus programokat tudnak szervezni, valamint sokan élménytáborba is eljuthatnak. Az új raktárbázisok a célcsoport gyorsabb és költséghatékonyabb elérését, krízishelyzetekben pedig a humanitárius gyorssegélyezést segítik a jövőben amellett, hogy a növekvő raktárkapacitás révén lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű adományok fogadására és továbbítására is.

A Széchenyi 2020 program által biztosított 650 millió forintból fedezik az ingatlanok irodai felszerelését, bebútorozását, illetve a raktári eszközök és szállító járművek beszerzését. A támogatásból a nehéz élethelyzetű családok, gyermekek felzárkózását segítő eszközöket is beszereznek.

Projektek

  • Az EFOP-2.2.15-16-2017-00006 számú, „Másokért növekedni – A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet infrastrukturális hátterének fejlesztése” elnevezésű projekt célja, hogy a Segélyszervezet az általa nyújtott szolgáltatásokat szakmailag magas színvonalon legyen képes biztosítani.
Intézmények: