Utak a kapcsolati erőszak kezelésében - regionális szakmai konferencia Miskolcon

Dátum: 
2019. november 13.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szociális- és Fejlesztő Központ Miskolc, Krízisambulancia intézménye és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény „Utak a kapcsolati erőszak kezelésében” címmel szervezett szakmai konferenciát november 13-án, Miskolcon. Az EFOP 1.2.5-16-2016-00011 Biztos pont- Regionális Krízisambulancia működtetése Miskolcon elnevezésű projekt keretében, mintegy 200 szakember részvételével tartott rendezvény témája a kapcsolati erőszak áldozatainak hatékonyabb segítése és a jelzőrendszer együttműködésének erősítése volt. 

A konferencia megnyitóján Dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Veres Pál Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Illésné dr. Kovács Mária, a Miskolci Egyetem, Bölcsészettudományi Kar dékánja, Dr. Szabó-Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Alkalmazott Társadalomtudományok Intézet intézetigazgatója, Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója, valamint Gúr Péter Attila, a Miskolci Egyesített Egészségügyi, Szociális és Gyermekjóléti Intézmény igazgatója mondott köszöntőt.

Az előadások sorát Táncsics Zita, az EMMI Család-, és ifjúságügyért felelős államtitkárság Esélyteremtési Főosztályának vezetője kezdte meg, aki a minisztérium kapcsolati erőszak áldozatait segítő komplex fejlesztési stratégiájáról számolt be. Rácsok Balázs az Ökumenikus Segélyszervezet kapcsolati erőszak elleni küzdelemben végzett komplex tevékenységét mutatta be. A szakember az ellátórendszerek együttműködésének fontosságát emelte ki. Hozzátette: az áldozathibáztatás helyett a bántalmazottak gyors és hatékony segítséghez jutásának elősegítése a legfontosabb. A kapcsolati erőszak elleni összefogásban nem csak a szociális szakma, hanem minden arra fogékony társadalmi szereplő részt vállalhat – mondta Rácsok Balázs – melyre jó példaként említette a segélyszervezet munkáját évek óta támogató Vodafone Magyarország Alapítvány és AVON szerepvállalását. Bogalcsik Tímea igazgató, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat működése során szerzett tapasztalatokat ismertette. Gúr Péter Attila a kapcsolati erőszak jelenségének és kezelési lehetőségeinek témáját járta körül a miskolci szociális ellátás körében, majd Sándor-Lenkei Aida, az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci krízisambulanciájának szakmai vezetője a krízisambulancia, mint új segítségnyújtási forma működéséről, illetve a kapcsolati erőszak kezelésében szerzett tapasztalatairól szólt. A szakember elmondta a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyét ellátó intézményének több mint egy éves működése alatt 510 alkalommal nyújtottak segítséget áldozatoknak. Az ambulanciát eddig közel 80 bántalmazott kereste fel és kértek jogi és pszichológia segítséget, szakmai tanácsadást, támogatást vagy megerősítést. A bántalmazottak mellett a krízisambulancia a kapcsolati erőszak áldozataival kapcsolatba kerülő szakembereket is támogatja. Szakmai összejövetelek keretében hasznos tudást, információkat adnak számukra annak érdekében, hogy minél hatékonyabb együttműködés alakuljon ki az ellátórendszerek között, illetve átbeszéljék a rendszerek diszfunkcionális működésének lehetséges megoldásait. A krízisambulanciát 80%-ban közép, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők keresték fel eddig. Közülük 46% foglalkoztatott és 26 % inaktív, vagy inaktív nyugdíjas volt. 

A konferencia programját színesítette a Péterfy-Novák Éva írónővel folytatott pódiumbeszélgetés, mely Rátonyi Kriszta, a Duna TV munkatársának irányításával lehetőséget adott arra, hogy a könyveiből megismert családok élettörténetén át értsék meg a résztvevők még jobban a kapcsolati erőszak dinamikáját és a segítségnyújtások, támogatások fontosságát. Lukács Gergely slammer pedig slam poetry formájában fogalmazta meg, hogy hogyan élik meg az áldozatok a bántalmazást.

A rendezvényszervezők célja az volt, hogy a régióban dolgozó jelzőrendszeri tagok minél szélesebb körében, komplex módon bővítsék az ismereteiket, hiszen bármelyik szolgáltatásban megjelenhet a kapcsolati erőszak áldozata.  Az átadott tudást és tapasztalatokat a jelen lévő szociális szakemberek (többek között családgondozók, házi segítségnyújtók, bölcsődei vagy éppen idősellátásban dolgozók, fogyatékos- illetve hajléktalan ellátásban munkálkodó szakemberek) mellett védőnők, rendőrök, bírók, ügyészek, illetve civil szervezetek képviselői hasznosíthatják majd munkájuk során. Miskolc egy több állomásos konferenciasorozat első állomása volt, amit később Orosházán és Szolnokon is megrendeznek.

Intézmények: