Van hova fordulni segítségért, ha bántanak!

Dátum: 
2020. március 05.

Közel húszezren válaszoltak az Ökumenikus Segélyszervezet figyelemfelhívó kérdésére
 
Újabb kreatív plakátokkal hívják föl a kapcsolati erőszak érintettjei és környezetük figyelmét, hogy van kiút a bántalmazó kapcsolatból!

Elgondolkodtató kérdést tett föl nemrég az Ökumenikus Segélyszervezet a budapesti Móricz Zsigmond körtér egyik villamosmegállójába kihelyezett interaktív köztéri plakátján: „Ha a párod bántana, tudnád, kihez fordulj segítségért?” 

Válaszolni nem csak a forgalmas köztéren, hanem az interneten is lehetett. A segélyszervezet saját facebook és instagram oldalán túl ismert közéleti személyiségek, a szervezetet támogató önkéntes sztárok – többek között Iszak Eszter, Kiss Ramóna, Szabados Ágnes, Rátonyi Kriszta műsorvezető, Wolf Kati énekes, Katus Attila sportaerobik világbajnok és életmódtanácsadó, valamint Dombóvári István humorista – saját közösségi média felületeiken is posztolták a kérdést.
 
A Móricz Zsigmond körtéri installáción 2051 igen és 2133 nem válasz érkezett. Az Ökumenikus Segélyszervezet és az sztárok közösségi média felületein összesen közel 20.000 válasz érkezett, ahol még mindig 1/3 volt azok aránya, akik azt írták: nem tudják hová fordulnának bántalmazás esetén. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósított kampány a szemléletformáláson túl gyakorlati segítséget is kíván nyújtani a kapcsolati erőszak érintettjeinek. A kérdést minden internetes felületen egy olyan informatív poszt is követte, melyben a válaszolók figyelmét a segélyszervezet www.aszeretetnemart.hu oldalára hívták fel a figyelmét, ahol minden információ megtalálható az elérhető segítségről. „A figyelemfelhívó részt követő tájékoztató posztok azért is nagyon fontosak, mert úgy tapasztaljuk, hogy az IGEN-nel válaszolók között is sokan vannak, akik az ellátórendszernek csak egy részét ismerik, vagy mikor segítségről van szó, akkor kizárólag a rendőrségre gondolnak...” – mondta Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója.


  
Bár a „szavazás” véget ért, az országosan kihelyezett köztéri plakátok, illetve az online- rádióhirdetések továbbra is láthatóak és hallhatóak lesznek, sőt az AVON támogatásával újabb lendületet vesz a kampány: március elejétől az ország 8 pontján kihelyezett lentikuláris plakátokkal találkozhatnak a járókelők, Budapesten, Miskolcon, Szolnokon, Szegeden és Békéscsabán. A speciális citylight plakátok különböző perspektívából különbözőképpen mutatják a korábbi szemléletformáló kampányokból már jól ismert matrjoska babát, és „a szeretet nem árt” jelmondattal együtt az üzenik: Ne tartsd magadban, ha bántanak! Nyiss felénk, hogy segíthessünk! A kozmetikai cég a kampányon túlmenően a budapesti krízisambulancia működését is támogatja, decemberben pedig valamennyi krízisambulancián szépségnapot szervezett a bántalmazott nők számára.