Országos Segélyközpont

Alapítás éve: 
2011
Intézmény email cím: 

Kiknek segítünk?

Segélyközpontunk kezeli az Ökumenikus Segélyszervezethez érkezett vagy továbbított segélykérelmeket, melyek krízishelyzetben lévő egyénektől, családoktól érkeznek az ország egész területéről. 


Hogyan segítünk? 

A Segélyközpont célja elsősorban azoknak a szükséghelyzeteknek az enyhítése, kezelése, amelyek a kérelmező családok életét súlyosan nehezítik. A segítségnyújtás formáját a kérelmező aktuális élethelyzete és szükségletei alapján határozzuk meg. Minden beérkezett kérelmet egyedileg bírálunk el. A személyre szabott, szakszerű segítségnyújtás és a kialakult nehézségek mielőbbi megszüntetése érdekében szakembereink minden esetben megvizsgálják, hogy milyen támogatási forma lehet a legmegfelelőbb az adott probléma leküzdésére. A támogatás kiterjedhet az adósságkezelési tanácsadásra, természetbeni támogatásra (pl. tartós élelmiszer, ruhaadomány, tanszertámogatás stb.), jelenthet rezsi kifizetésében nyújtott segítséget, valamint szociális és információs tanácsadást is.

Azokban az esetekben, amikor – forrás vagy kompetencia hiányában – nem tudunk támogatást nyújtani, a kérelmezőket tájékoztatjuk arról, hogy az állami ellátórendszeren belül milyen támogatási formákat vehetnek igénybe. 


A számok tükrében 

Az Országos Segélyközpontba egy év során 40 000 – 50 000 megkeresés érkezik, melyből 15 000- 20 000 esetben tudunk – jellemzően természetbeni – segítséget nyújtani. A támogatottakon túl, megközelítőleg ugyanennyi ember számára tudunk hasznos információval, útmutatással segíteni a krízishelyzet megoldásában.

Hírek

Az ünnepi adománycsomagok összeállításában és az első csomag kiszállításában olyan ismert önkéntesek segítettek, mint Berki Krisztián és Vastag Csaba.
Egész évben országosan több száz olyan családot segít tűzifával az Ökumenikus Segélyszervezet, akiknek nem lenne önerőből pénze megvásárolni a fűtőanyagot.
200 doboznyi tartósélelmiszer összeállítását kezdte meg a Segélyszervezet:.a z adománycsomagok összeállításában és az első csomag kiszállításában Wolf Kati, Katus Attila és Szabados Ági önkéntesek segítettek. 
Dokumentumok: