Szociális és Fejlesztő Központ, Olaszliszka

Fejlesztőház

Alapítás éve: 
2001
Intézmény email cím: 

Kiknek segítünk?

Intézményünk az Olaszliszkán és Vámosújfaluban élő hátrányos helyzetű, tanulási nehézséggel küzdő iskolás gyermekeknek és családjaiknak nyújt segítséget a felzárkózásban.


Hogyan segítünk? 

Célunk a hátrányos helyzetű, jellemzően roma gyermekek felzárkóztatása, korrepetálása. Az egyéni tanulási nehézségeket figyelembe vevő, hatékony fejlesztő tevékenység révén lehetőséget kínálunk a szegénység okozta hátrányok leküzdésére. Ezt a célt szolgálják a készségfejlesztő, szemléletformáló és közösségi programjaink is, segítséget nyújtva abban, hogy a foglalkozásokon résztvevő gyermekek kortársaikkal egyenlő eséllyel induljanak az életben. Kiemelt célunk egy olyan elfogadó közösség megteremtése, amelyhez kötődnek és bizalommal fordulnak a gyermekek. Ezért fontos számunkra, hogy segítsük a szabadidejük hasznos eltöltését és rendszeresen szervezzünk számukra élményprogramokat is. 


Tevékenység

•    Tantárgyi fejlesztés és felzárkózást segítő foglalkozások 
•    Pályaorientációs foglalkozások
•    Segítségnyújtás a szabadidő hasznos eltöltésében
•    Gyermekek pszichológiai felmérése, segítése
•    Egészségnevelés
•    Szemléletformálás, hagyományőrzés
•    Tanácsadás  
•    Szülők bevonása a programokba
•    Hagyományőrzés, ünnepi készülődés, ünnepi műsor, kézműves foglalkozások


A számok tükrében 

Fejlesztőházunkban rendszeresen mintegy 60 gyermek fejlesztéséről gondoskodunk, míg a készségfejlesztési és játszóházi foglalkozásokon 80-110 gyermek vesz részt. Az intézményünk szolgáltatásait igénybe vevő gyermekek 80%-ának javulnak az iskolai eredményei. A 8. osztály elvégzése után a végzősök 50%-a érettségit adó képzésben tanul tovább.

Hírek

Hiánypótló intézménnyel gyarapodott az Ökumenikus Segélyszervezet országos hálózata: A 2001-ben megnyitott Olaszliszkai Szociális és Fejlesztő Központ most Biztos Kezdet Gyerekházzal bővült.
38 millió forint gyűlt össze az idei tanév utolsó napjával lezárult Felhőtlen gyermekkor elnevezésű figyelemfelhívó és adománygyűjtő kampány során.
A húsvéti ünnep gyermekekkel foglalkozó intézményeinkben is kiemelt esemény. Így március hónap folyamán mindegyik központunkban fontos szerepet kapott a készülődés, valamint a húsvéti élménynap.
Dokumentumok: