Szociális és Fejlesztő Központ, Orosháza

Családok Átmeneti Otthona

Alapítás éve: 
2002
Intézmény email cím: 

Kiknek segítünk?

Otthonunkban anyagi okokból vagy párkapcsolati erőszak miatt lakhatásukat vesztett családoknak nyújtunk menedéket annak érdekében, hogy a család egysége megmaradjon. Az ország egész területéről fogadjuk a kiskorú gyermekeket nevelő családokat.


Hogyan segítünk? 

Az intézményünkben töltött maximum egy + fél év alatt a szülő(k) és a gyermekek családként együtt maradva kapnak valódi esélyt a továbblépésre. Tapasztalt szakembereink a család helyzetét feltérképezve, velük szorosan együttműködve nyújtanak személyre szabott segítséget.  Célunk, hogy az átmenetileg otthonunkban élő családokat a nálunk töltött idő alatt képessé tegyük arra, hogy nehézségeiket, problémáikat önállóan megoldják, és elsajátítsák azokat a készségeket, amelyek segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben. A fenti célok érdekében lakóink átfogó támogatásban részesülnek intézményünkbe érkezésüktől új, önálló életvitelük kialakításáig.

A biztonságos lakhatáson túl munkatársaink többek között a gyermekeknek nyújtott fejlesztő, valamint iskolán kívüli felzárkóztató programokkal, közösségi és szabadidős tevékenységekkel segítenek. Mindez azt szolgálja, hogy a család megerősödjön és a lelki sérülések negatív hatásai csökkenjenek. Indokolt esetben az intézmény elhagyása után is gondoskodunk a korábbi lakók elhelyezéséről, támogatásáról. Úgynevezett kiléptető házakat és félutas házat is üzemeltetünk, amelyeket - több egyéb szolgáltatással együtt - pályázat útján vehetnek igénybe a kérelmezők, hiánypótló segítséget kapva az önálló élet megteremtéséhez.

A párkapcsolati erőszak elől menekülőknek kínál azonnali, rövid távú menedéket az intézményünkben működő Krízisközpont, ahol a bajbajutottak teljes körű ellátásban és kiterjedt szakmai támogatásban részesülnek.


Tevékenység

•    Átmeneti elhelyezés, lakhatás biztosítása
•    Krízishelyzet megszüntetése, a bajba került családok gyermekeinek gondozásához, neveléséhez szükséges feltételek biztosítása
•    Szociális ügyintézés
•    Pszichológiai, mentálhigiénés és jogi tanácsadás
•    Közösségi szabadidős programok biztosítása
•    Gyermekfejlesztő programok, mozgásfejlesztés, kreatív foglalkozások
•    Munkaerőpiaci szolgáltatások: tréningek, képzések


A számok tükrében 

Intézményünk befogadó képessége 40 fő. Egy évben átlagosan 20 család, azaz mintegy 100 gyermek és 30 szülő részére biztosítjuk az ideiglenes elhelyezést.

Hírek

A gyermekek célzott fejlesztése mellett a szabadidő hasznos és egészséges eltöltése is kiemelt cél.
38 millió forint gyűlt össze az idei tanév utolsó napjával lezárult Felhőtlen gyermekkor elnevezésű figyelemfelhívó és adománygyűjtő kampány során.
Folytatódik az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. prevenciós programja.
Dokumentumok: