Szociális és Fejlesztő Központ, Szendrő

Alapítás éve: 
2013
Intézmény email cím: 

Kiknek segítünk?

Intézményünk a Szendrő városában és a környékbeli településeken élő, 0-3 éves gyermeket nevelő, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családoknak nyújt segítséget a gyermekek korai képességgondozásával, a korai fejlesztéshez kapcsolódó speciális szolgáltatásokkal. 


Hogyan segítünk? 

Biztos Kezdet Gyerekházunk célja a hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek korai fejlesztése, valamint szüleik támogatása a gyermekneveléssel, háztartásvezetéssel, munkakereséssel és egyéb családi problémáikkal kapcsolatban. A családok életének minőségi javulását célzó segítő munkánkat szakemberek bevonásával végezzük.

A gyermekek ingyenesen vehetnek részt korai fejlesztő foglalkozáson, és igénybe vehetik gyógytornász, pszichológus és logopédus segítségét is. Rendszeres foglalkozásokat szervezünk a gyerekek számára, amelyeken egyénre szabottan, egyedi képességeiket figyelembe véve, a saját tempójukban javíthatják a lemaradásokat. Aktívan elősegítjük a gyerekek szociális kompetenciájának (éntudatosság, önszabályozás, motiváció, társas készségek stb.) kialakítását és fejlődését.

A gyerekházban lehetőség van tisztálkodásra és mosásra, valamint rendelkezésre áll egy sószoba is, melyet terápiás jelleggel használhatnak a családok. Szolgáltatásainkat várandós kismamák is igénybe vehetik, őket elsősorban a szülésre és az anyaságra készítjük fel.  


Tevékenységeink

•    Korai fejlesztés fejlesztő pedagógus irányításával
•    A gyermekek testi, érzelmi, közösségi, értelmi fejlődésének elősegítése, alkalmazkodási képességeinek fejlesztése
•    Rendszeres foglalkozások a szülők bevonásával - évszakokhoz, jeles napokhoz, ünnepekhez igazodó képesség-kibontakoztató foglalkozások 
•    Életviteli, gondozási és gyógypedagógiai tanácsadás
•    Egészséges életmód kialakítása


Számok tükrében

Gyerekház programjainkon 100 gyermek vesz részt. Szolgáltatásainkat emellett több mint 50 szülő veszi igénybe.

Hírek

Szolnok és Miskolc után Szendrőben is sószobával bővült a segélyszervezet központja.
38 millió forint gyűlt össze az idei tanév utolsó napjával lezárult Felhőtlen gyermekkor elnevezésű figyelemfelhívó és adománygyűjtő kampány során.
A húsvéti ünnep gyermekekkel foglalkozó intézményeinkben is kiemelt esemény. Így március hónap folyamán mindegyik központunkban fontos szerepet kapott a készülődés, valamint a húsvéti élménynap.
Dokumentumok: