Szociális és Fejlesztő Központ, Szolnok

Családok Átmeneti Otthona

Alapítás éve: 
2001
Intézmény email cím: 

Kiknek segítünk?

Otthonunkban anyagi okokból vagy párkapcsolati erőszak miatt lakhatásukat vesztett családoknak nyújtunk menedéket annak érdekében, hogy a család egysége megmaradjon. Az ország egész területéről fogadjuk a kiskorú gyermekeket nevelő családokat.


Hogyan segítünk? 

Az intézményünkben töltött maximum egy + fél év alatt a szülő(k) és a gyermekek családként együtt maradva kapnak valódi esélyt a továbblépésre. Tapasztalt szakembereink a család helyzetét feltérképezve, velük szorosan együttműködve nyújtanak személyre szabott segítséget.

Célunk, hogy az átmenetileg otthonunkban élő családokat a nálunk töltött idő alatt képessé tegyük arra, hogy nehézségeiket, problémáikat önállóan megoldják, és elsajátítsák azokat a készségeket, amelyek segítik őket a társadalomba való visszailleszkedésben. A fenti célok érdekében lakóink átfogó támogatásban részesülnek intézményünkbe érkezésüktől új, önálló életvitelük kialakításáig. A biztonságos lakhatáson túl munkatársaink többek között a gyermekeknek nyújtott fejlesztő, valamint iskolán kívüli felzárkóztató programokkal, közösségi és szabadidős tevékenységekkel segítenek. A szülőknek életvezetési, munkaerőpiaci, jogi, illetve pszichológiai tanácsadást biztosítunk. Mindez azt szolgálja, hogy a család megerősödjön és a lelki sérülések negatív hatásai csökkenjenek. Indokolt esetben az intézmény elhagyása után is gondoskodunk a korábbi lakók elhelyezéséről, támogatásáról.

Úgynevezett kiléptető házakat is üzemeltetünk, amelyeket - több egyéb szolgáltatással együtt - pályázat útján vehetnek igénybe a kérelmezők, hiánypótló segítséget kapva az önálló élet megteremtéséhez.

A párkapcsolati erőszak elől menekülőknek kínál azonnali, rövid távú menedéket az intézményünkben működő Krízisközpont, ahol a bajbajutottak teljes körű ellátásban és kiterjedt szakmai támogatásban részesülnek.


Tevékenység

• Átmeneti elhelyezés, lakhatás biztosítása
• Krízishelyzet megszüntetése, a bajba került családok gyermekeinek gondozásához, neveléséhez szükséges feltételek biztosítása
• Szociális ügyintézés
• Pszichológiai és mentálhigiénés tanácsadás
• Munkaerőpiaci szolgáltatások: tréningek, képzések
• Gyermekek fejlesztése (fejlesztőpedagógus, mozgásfejlesztő, logopédus)
• Közösségi szabadidős programok biztosítása
• Jogi tanácsadás


A számok tükrében 

Intézményünk befogadó képessége 40 fő. Egy évben átlagosan 20 család, azaz mintegy 100 gyermek és 30 szülő részére biztosítjuk az ideiglenes elhelyezést.

Hírek

38 millió forint gyűlt össze az idei tanév utolsó napjával lezárult Felhőtlen gyermekkor elnevezésű figyelemfelhívó és adománygyűjtő kampány során.
Stratégiai partnerségi megállapodást kötött az Ökumenikus Segélyszervezet és a Roche: a gyógyszeripari cég három éven keresztül nyújt anyagi támogatást a szervezet számára.
3 év – 500 millió forint – 72 partnerszervezet – hatékony segítség 5345 hátrányos helyzetű felnőttnek és 9506 hátrányos helyzetű gyermeknek.
Dokumentumok: