ISEC - Tisztább kép

2015 - 2016

Együttműködési program az új szintetikus drogok feltérképezéséért

2015 januárjában az Ökumenikus Segélyszervezet partnerszervezetekkel együttműködve indított útjára egy EU-s finanszírozású modellprogramot. A Segélyszervezet vezetésével megvalósuló, 24 hónapon keresztül tartó programmal kapcsolatos híreket és eredményeket ezen az aloldalon tesszük folyamatosan közzé. A projekt részletes eredményeit, a használt adatgyűjtések módszertanát, illetve a legfontosabb következtetéseket a projekt záró kiadványában ide kattintva lehet elolvasni.

A program céljai:

•    Szintetikus Kábítószerek elleni Európai Paktum végrehajtásának elősegítése
•    az új pszichotróp anyagok azonosításának és kockázat elemzésének támogatása
•    információcsere felgyorsítása különös tekintettel az új pszichoaktív szerekre vonatkozólag a nemzeti hatóságok, civil szervezetek, az EMCDDA és más EU ügynökségek között
•    a droghasználók gondozását végző szervezetek közötti együttműködések fejlesztése
•    friss információk gyűjtése az új pszichoaktív anyagokat használók fogyasztásának új trendjeire vonatkozólag és ezek továbbítása a korai jelzőrendszer irányába (EMCDDA)
•    a projekt eredményein alapuló határokon átnyúló pályázati program előkészítése 

A program során az intravénás droghasználók által közterületen hátrahagyott illetve a tűcsere szolgáltatókhoz bevitt droghulladék összegyűjtésre kerültek, majd havi gyakorisággal a Debreceni Egyetem Toxikológiai Laboratóriuma az odaszállított droghulladékban fellelhető anyagokat laboratóriumi körülmények között bevizsgálta, elemezte. Az eredményekről havi jelentés készült, amely átadásra kerültek a Drog Fókuszpont részére, melyeket ők továbbítottak az illetékes EU-szerv (EMCDDA) irányába a korai jelzőrendszer hatékonyságának növelése érdekében.

A projekthelyszínek (Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged) némelyikének román, illetve szerb határhoz való közelsége lehetővé tette az eredmények határon túli összehasonlítását. A mintagyűjtést az öt városban lévő, droghasználókkal hosszú évek óta kapcsolatban álló szervezetek végezték. Az anyaggyűjtés jelentős mennyiségű drog teszteléséhez járult hozzá. Az öt megyeszékhely kiválasztásának köszönhetően az egyes régiók érintettsége is mérhetővé vált. A Drog Fókuszpont és a partnerek azonnali információhoz jutotta az eredményekről, így a mintagyűjtésben közreműködő partnerek is képet alkothattak a helyi droghasználatról. 
Ez a fajta információgyűjtés országos szinten is nagy előrelépést jelentett hazánkban: az új pszichoaktív szerekről szerzett információk sokkal gyorsabban terjednek el – a mintagyűjtést akár szélesebb körre is ki lehet terjeszteni.

A program 2015. január 1-től 2016. december 31-ig tartott. Három hónap előkészítés után, 2015. áprilistól 20 hónapon keresztül, havi minimum 1750 db minta került a laboratóriumba, ahol havonta 250 db anyagvizsgálatot végeztek. A két év alatt 6 szakmai workshop és egy nemzetközi konferencia került megrendezésre.

A pályázatban részt vevő hazai szervezetek:
•    Magyar Ökumenikus Segélyszervezet két intézménye: MÖSZ Debreceni Szociális és Fejlesztő Központ; MÖSZ Soroksári Addiktológiai Centrum
•    ArtEra Alapítvány, Budapest
•    Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum, Szeged
•    Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, Békéscsaba
•    Drogambulancia Alapítvány, Miskolc

továbbá a pályázatban alvállalkozóként a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Igazságügyi Orvostani Intézet Toxikológiai Laboratóriuma került bevonásra, valamint a Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó  Központ (Drog Fókuszpont, Budapest) a projekt eredmények disszeminációjában vett részt.

Még több információ a Drogriporter oldalán a projekt szakmai tanácsadójával, Dr. Csorba Józseffel készített interjúban.

A Magyar Nemzet cikka a projektről ide kattintva érhető el.

Pályázati azonosító: JUST/2013/ISEC/DRUGS/AG

A projekt EU-s finanszírozásból valósult meg.


Azonosított hatóanyagok kimutatásának gyakorisága (N=4109)

Leggyakoribb hatóanyagok megoszlása a begyűjtés időpontja szerint

Hírek

„Tisztább kép” az új szintetikus drogok feltérképezésében címmel rendezte meg nemzetközi projektjének záró- és kiértékelő konferenciáját december 13-án Budapesten a Segélyszervezet.
Nyugtalanító eredmények: egyre hamarabb térnek át intravénás használatra a pszichoaktív szerek fogyasztói; továbbra is intenzíven változik a dizájner drogok hatóanyagainak összetétele.
Szolnokon szervezett szakmai műhelyt a dizájner drogok elleni küzdelem jegyében az Ökumenikus Segélyszervezet.

Intézmények