Rendkívüli időjárás - 2013 tavasz

2013

2013 tavaszán sokféleképpen próbálták meg a magyar embereket a természet erői. Miközben országszerte a belvíz jelentett komoly problémát, váratlan hóvihar sújtotta az országot, a magyarok lakta vajdasági Tordán pedig tornádó erejű szél okozott károkat. Szervezetünk egyszerre több helyszínen is bekapcsolódott a gyors segítségnyújtásba.


Rendkívüli hideg és hó helyzet márciusban

A március közepén dúló rendkívüli időjárás következtében 66 település 28 ezer lakója maradt ideiglenesen áram nélkül Kelet-Magyarországon. Ebben a régióban nyújtottak munkatársaink segítséget a sérült vezetékhálózat kijavításáig, az áramszolgáltatás helyreállításáig: elsősorban a több mint 80 közösségi melegedőkbe vittek - az érintett településekkel egyeztetve, a szükségletek ismeretében - élelmiszerből, palackozott vízből, illetve egyéni igények alapján összeállított csomagokból álló gyorssegélyt.
Ezentúl első körben 15 nagyteljesítményű aggregátort juttatottunk el azokra a Szabolcs megyei településekre, tanyákra, ahol több napig nem volt áram, illetve ahol a helyreállítási munkálatok elhúzódtak. Később újabb aggregátorokat szereztünk be, és helyeztünk üzembe azokon a szabolcsi településrészeken, tanyákon, ahol az áramellátás továbbra is problémát jelentett. 
Ezenkívül 14 Szabolcs megyei település önkormányzatának a melegedőkbe, illetve az áram nélkül maradt családoknak gyertyát, mécsest, elemeket, valamint 1000 darab takarót vittek munkatársaink. 

 


A tornádótól az újjáépítésig

Húsvét vasárnapján jégesővel kísért orkán erejű szélvihar söpört végig a közép-bánáti Tordán. A másfél ezer lakosú, magyarlakta faluban több mint 100 ház és mintegy 500 melléképület, azok kerítései, ablakai és tetőszerkezetei sérültek az ítéletidőben. Segélyszervezetünk és helyi partnerszervezetünk munkatársai a helyszínen kapcsolódtak be a segítségnyújtásba. A felméréseket követő egy napon belül a károsult családok szükség szerint részesültek az általunk beszerzett építőanyagokból: tetőcserépből, tetőlécből és cementből. Dobai János, a település polgármestere kiemelte: „Kétszer ad, ki gyorsan ad! – ezért jelent különösen is nagy segítséget a magyarországi segélyszervezet támogatása.” 

 


 

Hírek

Megkezdte a humanitárius segélyek kiosztását a Segélyszervezet a vajdasági Tordán. A magyar lakta faluban több mint 100 ház és mintegy 500 melléképület, azok kerítései, ablakai és tetőszerkezetei sérültek a vasárnapi tornádóban.
Levélben mondott köszönetet Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Ökumenikus Segélyszervezet vajdasági Torda településen végzett segítségnyújtásáért.
Miközben Magyarországon az áradások mellett a belvíz okoz egyre több helyen károkat, a magyarok lakta vajdasági Tordán tornádó utáni károk felmérése zajlik. Az Ökumenikus Segélyszervezet felkészült, hogy szükség esetén magyarországi közösségeknek segítsen, Tordán pedig már el is kezdődött a gyorssegélyezés előkészítése.

Partnerek