Segítség kárpátaljai családoknak

Egyre nehezebb a családok helyzete, a gyermekek felzárkózását különösen is gátolja a szegénység

Az Ökumenikus Segélyszervezet két évtizede segíti Kárpátalján a legszegényebbeket élelmiszerrel, tűzifával, gyermekeket és időseket támogató programokkal. A segítségre egyre nagyobb szükség van az elhúzódó háborús helyzet nyomán kialakult gazdasági válság miatt. Most a legnehezebb téli hónapok előtt a segélyszervezet pénzadománygyűjtést indít, hogy minél több rászorulónak nyújthasson segítséget. A segélyakcióhoz nagyszabású közösségi futóesemény, a negyedszerre megszervezett Beregszászi Jótékonysági Félmaraton is kapcsolódik, ahol Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó a jó ügy érdekében futóként tér vissza a rajtvonalhoz.

Hogyan segít támogatásod?

A beérkező adományokat téli élelmiszer segélyakciónkra, tűzifatámogatásra, illetve az egész évben működő, rászoruló gyermekek felzárkózását elősegítő programunk finanszírozására fordítjuk. 

Probléma - egyre több család nehéz helyzetben

A kelet-ukrajnai háborús helyzet következtében kialakult gazdasági válság miatt az elmúlt években Kárpátalján is sok család számára vált a megélhetés egyre nehezebbé. Miközben egyre több területen következett be áremelkedés, a bérek, illetve a pénz értéke drasztikusan csökkent. Különösen is nehéz helyzetbe hozta ez sokgyerekes családokat, az egyedülálló időseket, nyugdíjasokat. Egyre nagyobb nehézséget jelent a család létminimum szinten történő tartása, a mindennapi étkezés biztosítása, ruházkodás, a rezsi költségek kifizetése, a gyerekek beiskoláztatása. Az őszi-téli időszak még nagyobb nehézséget jelent a családoknak. A gáz- és téli tüzelő (szén, tűzifa) árának folyamatos növekedése még jobban megterheli az amúgy is alacsony jövedelemmel rendelkező családokat, nem ritka, hogy választaniuk kell: kifizetik a gázszámlát vagy ezt az összeget élelmiszerre, a gyerek téli lábbelijének megvásárlására fordítják. Az élelmiszer, gáz és villany árak növekedése az egyedülálló nyugdíjasok helyzetét is tovább nehezítette, amit az is jelez, hogy az utóbbi három év téli időszakában nappali melegedőt alakítottak ki több településen.  Egyre több magyar család fordul az Ökumenikus Segélyszervezethez élelmiszer, illetve téli tüzelő támogatásért. 

Folyamatos segítség a legszegényebbeknek 

Az elmúlt télen az Ökumenikus Segélyszervezet 2 alkalommal segítette élelmiszer és higiénés csomagokkal a nehéz körülmények között élő családokat, egyedülállókat, illetve időseket. Decemberben 41 településen 673 rászoruló család vehetett át összesen 1346 csomagot, majd márciusban 34 település 559 kedvezményezettje részesült egy-egy élelmiszer és higiénés csomag, azaz összesen újabb 1118 csomag adományból a nagyszőlősi járásban illetve Beregszász városában. A két segélyakció között január és február hónapokban, a legnagyobb hidegek idején 200 háztartásnak vittek a tél végéig kitartó, egyenként 500 kg brikettet az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi irodájának munkatársai. Az élelmiszer és tüzelőanyag támogatás mellett az év során 11 kárpátaljai iskolát összesen 1,1 millió forint értékű, a testnevelési órákon és szabadidős foglalkozásokon használható sportszerekkel támogatott a segélyszervezet, míg az idei tanévkezdés előtt 70 kárpátaljai iskolás kapott 10.000 forint értékű beiskolázási támogatást az Ökumenikus Segélyszervezettől.

A kézzelfogható krízistámogatások mellett az elmúlt időszakban felértékelődött a Segélyszervezet gyermekek felzárkózását segítő programja is. A Beregszászi Járásban a kisjövedelmű családok száma több mint másfélszeresére emelkedett 2010 és 2018 között. Helyi központunk öt éve folytat gyermekfejlesztő foglalkozásokat, melyeket 70-80 gyerek látogat rendszeresen Beregszász három magyar tannyelvű iskolájából. A fejlesztő programban részt vevő gyerekek hátrányos, nehéz anyagi és szociális körülmények között lévő családokból származnak. A fejlesztő foglalkozásokon részt vevő 70 gyermek közül 48 gyerek családjának jövedelme nem éri el az Ukrajnában egy főre megállapított létminimum összegét (1624 UAH). 32 család több gyermeket nevel, 9 gyerek félárva, 7 gyerek gyámság alatt áll, 8 gyereket édesanyja egyedül álló anyaként nevel. A hátrányokkal induló gyermekek, amennyiben nem kapnak segítséget a felzárkózásban, az így is nehéz helyzetüket tovább rontják azzal, hogy folyamatosan hiányozni fognak az iskolából, emiatt korai iskolaelhagyókká válhatnak. A Segélyszervezet a következő időszakban szeretné folytatni és tovább erősíteni Beregszászon és környékén élő hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását segítő programját. 

Kárpátaljai segélyprogramunkat itt, ezen az oldalon, vagy az OTP Banknál vezetett 11705008-20464565-ös adományszámlára utalással lehet támogatni, a közlemény rovatban "Kárpátalja" megjelöléssel. 

Hírek

A segélyszervezet pénzadománygyűjtést indított a 1353-as adományvonalon, melyhez nagyszabású közösségi futóesemény, az ötödszörre megszervezett Beregszászi Jótékonysági Félmaraton is kapcsolódott.
Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint két évtizede segíti Kárpátalján a legszegényebbeket élelmiszerrel, tűzifával, gyermekeket és időseket támogató programokkal.
A hideg idő beköszöntével folytatódik a tüzelő segélyakció Beregszászban és a járásban élő rászoruló nagycsaládosok, fogyatékkal élők és egyedül élő nyugdíjasok számára.