Szemléletformálás

Formáld Te is a világot!
You also Shape the World!

Hiszünk abban, hogy azzal is tehetünk egy jobb világért, ha felhívjuk a figyelmet a gyakorlati, segítő munkánkkal összefüggő társadalmi és globális problémákra. A közösségépítés fontos részének tekintjük megmutatni az ok-okozati összefüggéseket, hogy mit miért teszünk. Nemcsak együttgondolkodásra, de közös cselekvésre is hívunk mindenkit, szemléletformáló programsorozatunk jelmondatában: Formáld Te is a világot!


Vedd észre! és Meddig mehet?

Az otthon négy fala között zajló erőszakról a legtöbb esetben csak akkor értesülünk, mikor már megtörtént a tragédia. Pedig az erőszak, legyen fizikai vagy lelki, minden esetben nyomokat hagy maga után. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával Vedd észre! jelmondattal 2014-ben társadalmi célú kampányt indítottunk a kapcsolati erőszak ellen - ezt 2015-ben is folytattuk. Segélyszervezetünk célja, hogy gyakorlati segítséget nyújtson fiataloknak, szülőknek, gyerekeknek abban, hogy minél hamarabb észrevegyék, ha valami nincs rendben a családban, az adott kapcsolatban. Célunk, hogy minél hamarabb felismerhető legyen ez az ezerarcú szörny, minél hamarabb lehessen lépni, kilépni az adott helyzetekből és az erőszakhoz vezető csapdák elkerülhetőek legyenek. Részletek ide kattintva.

A kapcsolaton belüli erőszak érintettjeinek 2017 óta anonim online tanácsadó szolgáltatást is nyújtunk. Ehhez kapcsolódóan "Meddig mehet?" címen egyedi interaktív kisfilmet forgattunk, mely több hazai díjat is elnyert.
 Ezt ide kattintva tekintheted meg. 


Te meddig mennél el egy pohár vízért?

Míg számunkra természetes, hogy egyetlen mozdulattal tiszta ivóvízhez jutunk, a világ jelentős részén, százmilliók számára napi küzdelem az éltető víz megszerzése. Etiópiai segélyprogramunkhoz kapcsolódó szemléletformáló akciónk résztvevői számára a segélyprogram bemutatásán túl egy futópad és két vízzel teli kanna hozza közel az afrikai vízhordás mindennapjait. Részletek ide kattintva.


Játék határokkal

Kutatások szerint már a magyar lakosság mintegy 3 %-át érintő jelentős probléma a játékszenvedély. Négy debreceni középiskola bevonásával 2012-ben indított modellprogramunk keretében rendhagyó osztályfőnöki órákon, klubfoglalkozásokon és táborokban hívtuk fel a tizenévesek figyelmét a szerencsejátékok világában, illetve a világhálón rájuk leselkedő veszélyekre. Programunkhoz kapcsolódóan helyi szakembereink vezetésével önsegítő csoportot is indítottunk a függőségtől szabadulni akaró játékosok számára. A program sikerére tekintettel 2015-ben több városra (Miskolc, Orosháza, Szolnok, Martfű, valamint Olaszliszka) is kiterjesztettük azt. 

2017-ben ezenfelül 7 városban hoztunk létre információs pontokat, melyek célja a tájékoztatás, információadás a szerencsejáték-függőségben érintettek számára azon intézményekről, szervezetekről, ellátó helyekről, melyek az adott probléma kezelésében kompetensek.Részletek ide kattintva.


10 perc szoli’

A 2008-ban indult programunkban a Milleniumi Fejlesztési Célok mentén mutattuk be korunk legjelentősebb globális problémáit. Persze a két éven át tartó, több mint 10 ezer diák bevonásával zajló roadshow állomásain sem álltunk meg a problémák ismertetésénél: a Segélyszervezet nemzetközi munkáján keresztül bemutattuk azt is, hogyan válhatunk a célok elérésének eszközeivé, a 21. század formálóivá. A projekt keretében készült kiállítás virtuális változata, illetve a középiskolásoknak készült oktatási segédanyagok máig elérhetőek és aktuálisak.   

 

Hírek

Hiánypótló online tanácsadó szolgáltatást létrehozásával folytatódik az Ökumenikus Segélyszervezet és a Vodafone együttműködése a kapcsolati erőszak elleni küzdelemben.
Egyedülálló akcióval jelent meg Budapest több forgalmas pontján az Ökumenikus Segélyszervezet a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.
Különleges tárlatot nyitott a Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. a Fórum Debrecen bevásárlóközpontban, mely a szerencsejáték-függőség veszélyeire hívja föl a figyelmet.
Dokumentumok: 

2010

3.25 MB