Vörösiszap katasztrófa

2010

2010. október 4-én az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározó falának átszakadása következtében erősen maró hatású, vörösiszap-tartalmú lúgos víz öntötte el a Veszprém megyei Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt, mintegy 300 lakóingatlanban és több közösségi intézményben okozva súlyos károkat. A katasztrófában tíz ember vesztette életét, és nagyon sokan súlyos égési sérüléseket szenvedtek.


Gyors segítség a katasztrófa után

Munkatársaink még a katasztrófa napján a helyszínre indultak, hogy azonnali gyorssegélyben részesítsék a kitelepített lakosokat, és megkezdjék a károk felmérését. A felmérés folyamán közvetlenül is felvettük a kapcsolatot az iszapömlés által közvetlenül érintett lakosokkal, s az így szerzett tapasztalatoknak köszönhetően terveztük meg a szervezet rövid-, közép- és hosszú távú segélyezési programját.

A katasztrófa első napjaiban nyújtott gyorssegély konzervekből, mosószerből, tisztálkodó szerekből és alapvető élelmiszerekből állt. A térség vörösiszaptól való megtisztításának ideje alatt az adományok osztása folyamatosan zajlott Devecseren és Kolontáron. A devecseri általános iskolába ideiglenesen beköltöztetett családok számára azonnali segélyként tartós élelmiszereket, valamint tisztálkodási eszközöket biztosítottunk. Az ökológiai katasztrófa által legsúlyosabban érintett Kolontáron az élelmiszersegély mellett a takarítási és helyreállítási munkálatokhoz adományoztunk tisztítóeszközöket.

A kárelhárítási munkálatok kezdeti szakaszában nagy számban érkeztek a térségbe a területek megtisztításában segítő önkéntes csoportok, melyek munkáját szervezetünk koordinálta, szervezte.


Koordináció

Segélyszervezetünk kezdeményezésére a területen dolgozó öt magyar segélyszervezet létrehozott egy úgynevezett Civil Humanitárius Koordinációs Központot, amelynek munkamódszere követte az ENSZ által korábban kialakított egyeztetési rendszert.

A segítségnyújtásban részt vevő többi karitatív szervezettel koordinációban, a katasztrófát szenvedett térség települései közül Kolontár község teljes körű segélyezését vállalatuk fel. Emellett a kolontári önkormányzat fel is kérte szervezetünket, hogy segítsen a településre érkezett természetbeni adományok nyilvántartásának és szétosztásának megszervezésében. Kolontáron a megállapodás értelmében területi irodát is nyitottunk, melynek feladata a humanitárius és fejlesztési munka helyszíni irányítása, a felmérések végrehajtása, a segélyszállítmányok kiosztása, a helyszínen dolgozó szervezetekkel történő koordináció, valamint a hosszú távú rehabilitációs és fejlesztési projektek kidolgozása, megvalósítása volt.


Károsult magánszemélyek támogatása

A katasztrófa után közel fél éven át segítettük tartós élelmiszereket tartalmazó csomagokkal a kolontári károsult családokat.

Az állam által újonnan épített házak elkészüléséhez igazítva mind a 36 kolontári vörösiszap károsult családnak egyenként 2 millió forint értékű, ingóságpótlásra használható utalványt adtunk. Az adományt bútorra, háztartási készülékre, építőanyagra, számítástechnikai eszközökre és kertészeti felszerelésre válthatták be a károsultak a helyi és környékbeli kis- és középvállalkozók üzleteiben.

Közösségi támogatások

Az egyéni károsultak gyorssegélyezése és kártalanítása után támogatóinknak köszönhetően korszerűbb lett többek között a térségi védőnői szolgálat, a közösségi intézmények új háztartási készülékeket kaptak, és különféle egészségügyi támogatásokban részesültek a károsult családok.

Ezenfelül kiemelt projektünk volt a kolontári művelődési ház felújítása, mely nemcsak az épület külső és belső felújítását jelentette, hanem annak napkollektorokkal történő felszerelését, a fűtésrendszer és a szigetelés korszerűsítését is.

Az általunk irányított fejlesztések között egy olyan nagyszabású projekt is megtalálható, mely a katasztrófára való emlékezést, az emberi felelőtlenség következményeire való figyelemfelhívást szolgálja. Létrehoztunk egy emlékpark-tanösvényt Kolontár település vörösiszap által letarolt, lakhatatlanná vált területén. Ennek a részét képezte a tragédia egyéves évfordulóján átadott emlékmű is.

A vörösiszap sújtotta területeken a szervezetünk által biztosított gyors segítségnyújtás, ingóságpótlási támogatás, közösségi segítségnyújtás és természetbeni adományok értéke együttesen közel 250 millió forintot tettek ki.

Hírek

Az Ökumenikus Segélyszervezet Kolontár és környezetünk jövője címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést tegnap, a vörösiszap katasztrófa két éves évfordulója alkalmából.